U Malom Lošinju palo 36 mm kiše, u Rabu prvi vrući dan / U petak mogućnost grmljavinskih oluja

Protekla je fronta najviše kiše donijela Malom Lošinju, a najmanje ili nimalo ostatku županije. Epilog je to jučerašnjeg poremećaja, s kojim su prognostički modeli imali pune ruke posla. I dok neki nisu iz ove situacije vidjeli ni kapi kiše, drugi su vidjeli obilnije oborine.

Suprotno očekivanjima, niti jedna postaja u Gorskom kotaru nije dobila kišu čak niti u tragovima, a po sličnom receptu odvijala se priča i na riječkim službenim postajama.
Tek se s “hrabrih” 0.2 mm na jutrošnjoj listi postaja s oborinama pojavljuju riječki aerodrom i Rab, dok je Mali Lošinj imao izmjereno čak 36 mm kiše.
Mjesečni prosjek za Mali Lošinj u lipnju iznosi 57.8 mm, a samo jtijekom jedne večeri palo je 35.8 mm kiše.

Razlog takvoj lokalizaciji oborina leži u činjenici što se olujni sustav stvorio nad Italijom te se premještao otvorenim morem sjevernog Jadrana, samo rubnim dijelom zahvaćajući dio Istre te vanjske otoke.
Osim Malog Lošinja, nešto više kiše dobili su još Đakovo (23 mm), Komiža (22 mm) te Pula (17 mm).

Bez obzira na poremećaj vrućina i sparina obilježile su srijedu. U Rabu se živa u termometru podignula do 31.2°C, što je službeno prvi vrući dan za Rab u ovoj godini. Rijeka na svoj vrući dan još čeka, tijekom srijede maksimum je iznosio 28.7°C, isto koliko i u Malom Lošinju koji je 12. lipnja zabilježio prvi vrući dan (30°C), a zatim ga i podebljao odmah dan nakon s 31°C.

Temperatura mora snizila se za koji stupanj, zbog bure koja je puhala u noći na četvrtak pa trenutno iznosi 22 ili 23°C. Četvrtak prolazi s dosta sunca i bez nestabilnosti, unatč relativnoj vlažnosti zraka preko 40%. Temperature su nešto niže, 22-24°c u Gorskom kotaru te 24 do 30°C na Kvarneru. Pritom, valja istaknuti da je u Rabu samo 24°C uz pretežno oblačno vrijeme, a u Bakru 30°C.

Konkretnije nestabilnosti vraćaju se već u petak s približavanjem hladne fronte sa sjevera, zbog koje će opet porasti mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, zbog čega je DHMZ izdao i upozorenje koje vrijedi za četvrtak u drugom dijelu dana. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a najveći naglasak stavljen je na Gorski kotar, zaleđe obale te područje Riječkog zaljeva.

Ponovno će ojačati bura te će subota i nedjelja uz stabilno vrijeme ipak biti i nešto svježiji. Od ponedjeljka do srijede porast temperatura, a zatim se za srijedu vidi i nova fronta uz osvježenje.

Naslovna: Karta kompozitne radarske reflektivnosti modela ARW, najavljuje mogućnost jačih grmljavinskih pljuskova u petak poslijepodne. Izvor: maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj