Počela akcija podizanja Coste Concordije

Počela je akcija podizanja nasukanoga talijanskog kruzera Costa Concordia, jedna od najvećih takvih u povijesti, javljaju svjetske novinske agencije.

Radnici polako podižu brod pumpajući zrak u spremnike pričvršćene na njega. Akcija će trajati šest ili sedam dana, a brod će nakon toga biti otegljen u Genovu, gdje će ga rastaviti.

Concordia je u siječnju 2012. udarila u greben pokraj talijanskog otoka Giglio. U toj nesreći život su izgubile 32 osobe.

Ovo je vrlo složena akcija, rekao je novinarima Franco Gabrielli, šef civilne zaštite koji nadgleda izvlačenje, a prenosi BBC. Prvi dio akcije bit će najopasniji jer će brod odvojiti od platformi, objasnio je.

Planira se da se brod težak 114.500 tona podigne i zatim otegli u brodogradilište u kojemu je izgrađen.

Najkritičnija faza bit će prvog dana, kada olupinu prvi put podignemo. Nikada prije nije pokušano izvlačenje putničkog broda te veličine, izjavio je za agenciju France Presse Južnoafrikanac Nick Sloane, koji vodi ovu akciju.

Neki upozoravaju da bi se olupina pri podizanju mogla raspasti.

Riječ je o gradu na vodi, izgrađenom za tisuće putnika, s litrama onečišćivača kao što su ulja, deterdženti i otpadne kemikalije koje se i dalje nalaze u njegovoj unutrašnjosti, upozorava Giorgia Monti iz ekološke organizacije Greenpeace, čiji promatrački tim prati akciju.

Troškovi izvlačenja potonulog broda procijenjeni su na oko 1,1 milijardu eura.

Tijelo jedne od žrtava, indijskog konobara Russela Rebella, još nije nađeno. Moguće je da će njegovi ostaci biti pronađeni tijekom izvlačenja olupine.

Izvor: HRT
Foto:

Sličan sadržaj