Počelo hlađenje Grenlanda / Toplina Europi do kraja rujna i početkom listopada

ByM9OAHCUAAgfLs

Pred koju večer pisali smo o AO I NAO indeksu i o njihovom značaju za vrijeme kod nas. Ako ste propustili to štivo, ovdje ga možete pogledati: AO I NAO indeks, da bi razumjeli, o čemu ćemo pisati u ovom tekstu.

Zima se čini milijunima svjetlosnih godina daleko od naših krajeva, a da bi uopće mogla stići do naših krajeva kad za to bude vrijeme, potrebno je da se Arktik ohladi što više i padne što više snijega kako bi jednom, s pucanjem polarnog vrtloga, jezgre hladnoće mogle u umjerene zemljopisne širine, naravno pod uvjetom da se od Azora u smjeru sjevera protegne znažna anticiklona koja će blokirati fronte s Atlantika i omogućiti spuštanje prodorima sa sjevera direktno na toplo Sredozemlje.

Ovih dana, situacija baš ide nekako po planu. Prvi snijeg već je lagano zabijelio sjever Skandinavije. Pozitivan NAO indeks omogućuje zapadnim vjetrovima kruženje oko polarnih područja i zadržavanje ciklona nad polarnim područjem, što dovodi do hlađenja polarnog područja i snježnih oborina.

Iako je NAO indeks trenutno negativan, u idućem tjednu očekuje se njegov preokret u pozitivne vrijednosti. To znači jako puno hladnoće i snijega Arktiku, a očekuje se da bi Grenland mogao i po prvi put nakon ljeta imati vrijednosti temperature ispod -40°C.

Takva situacija na Grenlandu, Europi znači dosta topline do kraja rujna, a slično će se nastaviti i u listopadu.
Zbog zonalnog strujanja sjevernije će se zadržvati ciklonalna aktivnost, a južnije od zapada prema istoku Europe postaviti anticiklona, koja će blokirati ciklonama put u južnije krajeve.

Slična sinoptička situacija mogla bi potrajati čak i u prvih 10 dana listopada, ali je o tome još prerano za govoriti.

Naslovna: web kamera iz kampa Summit na Grenlandu

Sličan sadržaj