Počelo kalendarsko proljeće, u nedjelju jača zimska promjena nego protekle zime

20.03.2020. u 03.49 sati počelo je kalendarsko proljeće i označilo kraj zime koje se baš nećemo sjećati po zimskim obilježjima. Zato ćemo se s prvim danima kalendarskog proljeća podsjetiti kako izgleda konkretan zimski prodor.

Nakon tjedan dana uglavnom vedrog i iznadprosječno toplog vremena, gdje je temperatura dosezala i 20°C ulaskom u novi tjedan zima nam se vraća i to moglo bi se reći s najznačajnijim povratkom ove sezone što ćemo svakako osjetiti temperaturno, a pogotovo su ugrožene mnogobrojne vrste voća i biljaka. Jutarnji minusi mogući su čak i na obali, a niti tijekom dana neće nedostajati hladnoće potpomognute olujnom burom.

Takav temperaturni šok iz iznadprosječno toplog u ispodprosječno hladno vrijeme donosi nam anticiklona koja se centrom smjestila kod Škotske dok je s drugim centrom na Atlantskom oceanu spojena grebenom. Ta veza između dvije anticiklone zaustavila je direktan put ciklonama sa sjevera Kanade do Europe već su se one zadržale južnije (u ovom slučaju kod Španjolske) te sjevernije (kod Grenlanda).

Takva raspodjela sustava omogućuje lakše spuštanje hladnog zraka prema Europi tako da anticiklona po svojoj prednjoj strani (desnoj) povlači hladnoću sa Sjevernog pola i Sibira, a zbog svojeg položaja te sporog kretanja prema istoku kontinenta, tu hladnoću spušta dublje u Europu, odnosno direktno nad naše područje.
Pri spuštanju takve količine hladnoga zraka nad već ugrijano kopno od proteklih dana, nerijetko se zna uspostaviti visinska ciklona po rubu fronte ili neposredno nakon fronte, no prognoziranje takvog sustava znatno je kompliciranije od obične ciklone pa ćemo o tome pisati naknadno.

Fronta koju spušta ta anticiklona stići će do našeg područja, a pritom je zbog veće razlike u tlaku zraka izgledna jaka i olujna bura, a udari bi na poznatim lokalitetima mogli biti i orkanski, što će zasigurno raditi probleme u pomorskom te cestovnom prometu, ponajviše u Velebitskom kanalu.

Spuštanje fronte sa sjevera Europe, u nedjelju ujutro, po modelu GFS, wetterzentrale.de

Rijeka bi stoga, zbog jake bure te nailaska hladnoće sa sjeveroistoka, prošla uglavnom bez oborina, već samo sa suhim zahladnjenjem dok je za Gorski kotar ovakva situacija vrlo povoljna za ostvarivanje snježnog pokrivača.
Iako se ne radi o velikoj količini oborina, snježni pokrivač bi mogao zabijeliti cijeli Gorski kotar, a zatim sredinom idućeg tjedna moguće nove oborine, ponovno u obliku snijega.

Prognoza vremena

Subota donosi prve naznake promjene vremena, prevladavat će umjerena naoblaka, na Kvarneru uglavnom bez oborina, lokalno je moguća kratkotrajna slaba kiša. U Gorskom kotaru se popodne i navečer uz porast naoblake očekuje slab snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, tek u nižim područjima u početku s kišom. Vjetar veći dio dana slab južnih smjerova, a zatim navečer okretanje na umjerenu i jaku buru, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Navečer uz nailazak fronte slijedi osjetan pad temperature.

U nedjelju do sredine dana na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, u Gorskom kotaru slab do umjeren snijeg gdje bi se po završetku oborina sredinom dana mjerio između 2 – 10 cm, a po vrhovima planina do 15 cm. Od sredine dana slijedi postepeno razvedravanje. Na Kvarneru će puhati jaka do olujna bura koja bi navečer na poznatim lokalitetima dostizala i orkanske udare, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

IstraMet

U ponedjeljak na Kvarneru pretežno vedro dok će u Gorskom kotaru prevladavati umjerena naoblaka, oborina ne bi trebalo biti. Bura bi do sredine dana na Kvarneru puhala umjereno i jako, a zatim se očekuje njezino slabljenje. U Gorskom kotaru slab i umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura niska, na Kvarneru od – 5 do 0°C, a u Gorskom kotaru od – 11 do – 6°C. Tijekom dana malo toplije, na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C.

IstraMet

Dakle, izvjesno je da nad naše krajeve dolazi osjetno zahladnjenje, najhladnije ove „zime”, a po trenutnim izlazima modela hladno će se vrijeme, ali malo manje vjetrovito zadržati do petka. Što se oborina tiče u idućem tjednu sve ovisi o pozicioniranju i visinske ciklone, o kojoj će još biti riječi.

Sličan sadržaj