Dva jaka potresa u Zagrebu, teško ozlijeđena petnaestogodišnjakinja

Dva snažna potresa uzdrmala su Zagreb i sjeverozapad Hrvatske u nedjelju ujutro, a zbog urušavanja zgrade ozlijeđena je petnaestogodišnjakinja.

Prvo izrazito jako podrhtavanje zabilježeno je u 6.24, a prema podacima Seizmološke službe Hrvatske, magnituda je iznosila 5.5, javlja Jutarnji list.

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali što vidjeti: odlomljene komade fasada, popadale crijepove, a ponegdje i potpuno urušene zidove.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpjela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama čitatelja, došlo je do urušavanja lifta u neboderu u Ulici braće Domany.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri… U nekim dijelovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa diljem metropole mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, točno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi izuzetno jak potres. EMSC je u svojem preliminarnom izvješću naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I nakon ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene diljem grada, a čini se da su nastale i neke nove štete. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Treći potres bio je slabijeg intenziteta, a dogodio se u 7:41, magnitude 3.7 po Richteru.

Zbog izvanredne situacije sastaje se državni vrh, a seizmolozi pozivaju stanovništvo na smirenost uz poruku da se očekuje niz slabijih potresa.

Dva zagrebačka potresa osjetila su se i na Kvarneru, ali i u susjednim zemljama pa čak i u Austriji.

Sličan sadržaj