Počelo kalendarsko proljeće / Vikend pod utjecajem slabije ciklone

web_fronte_sutra12

Nakon kratkotrajne promjene bez značajnih oborina koju nam je donio ponedjeljak, narednih nekoliko dana uživali smo u pravom proljetnom vremenu – s obiljem sunca i topline, a u petak u 23:45 stiglo je i kalendarsko proljeće. Ipak, sam početak proljeća i neće biti baš tipično proljetni

Anticiklonalno polje nad našim područjem već je tijekom petka počelo slabjeti. Zapuhao je vjetar jugozapadnog i južnog smjera s kojim je započelo intenzivnije pritjecanje vlažnog zraka sa zapadnog Sredozemlja.

Vikend pred nama obilježit će ciklona koja bi Hrvatskoj mogla donijeti ponešto kiše i snijega u višim predjelima.

Primorsko – goranska županija, prema prognostičkim materijalima, ne bi trebala zaprimiti veće količine oborina. Očekuje se i malo snijega u Gorskom kotaru, pretežno iznad 1000 metara visine.

Subota će proteći uz promjenjivu naoblaku koja će prema večeri biti sve izražajnija. Poslijepodnevni i večernji sati povećat će mogućnost za kišu koja je ponajprije očekuje na širem riječkom području i to u jako malim količinama. Vjetar umjeren do jak, jugozapadnog i južnog smjera. Dnevne maksimalne temperature popet će se i do 16°C.

Prvi dio nedjelje nalik suboti, uz daljnju vjerojatnost iznimno oborina. U kasnijim poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar južnih smjerova zamijenit će slaba do umjerena bura i sjeveroistočnjak (podno Velebita bura mjestimice može biti i jaka) uz postupno djelomično razvedravanje. Jutarnje temperature u nedjelju bit će nešto više nego proteklih dana, dok će dnevni maksimalci sezati do 14°C.

Početak novoga tjedna pridonijet će stabilizaciji – no ne dugotrajnoj. Očekuje se nešto promjenjivije vrijeme, karakteristično za ovo doba godine.

Više o izgledima vremena u novom tjednu čitajte u nedjelju.

Naslovna: Sinoptička situacija po modelu ECMWF, za subotu u 12h; Izvor: meteo.hr

Sličan sadržaj