Tropski cikloni u istočnom dijelu Pacifika pojačavaju efekt El Niña / Rekordni MJO indeks

nullschool-mar13

Znanstvenici koji se posljednje vrijeme bave povezanošću tropskih ciklona u području Pacifika i stvaranja El Niña uočili su prisutnost još jednog značajnog faktora.

Indeks MJO-a (Madden Julian Oscillation), koji označava rastući broj grmljavinskih oluja u blizini Ekvatora, prošli je ponedjeljak dobio najnoviji rekord 4.67 (raniji je iznosio 4.01). Postoji dokazana veza između MJO-a  koji se zadržava na prostoru nekog oceanskog bazena i kasnije učestalosti formiranja tropskih ciklona.

Prošlotjedno pojavljivanje nekoliko tropskih ciklona u području istočnog dijela Pacifika na obje hemisfere posljedica je visokog indeksa MJO-a, navode meteorolozi.

Kao očiti primjer izdvajaju se tropski ciklon Pam s južne te tropski ciklon Bavi sa sjeverne strane ekvatora. Njihov suprotni smjer vrtnje s pojavom centra ciklona na gotovo istim geografskim širinama na zrcalnim geografskim širinama u odnosu na središnju paralelu pojava je koja se dešava tek jednom godišnje. Nasreću, Bavi nije bio ni upola razoran kao Pam, zbog znatno hladnije oceanske vode nad kojom se formirao.

Australski državni zavod za meteorologiju u svojem je izvješću prošloga tjedna objavio kako se nakon simultanih pojava nekoliko tropskih ciklona u području istočnog Pacifika sada znatno povećala šansa za sigurno formiranje efektnijeg El Niña u sljedećim mjesecima.

S druge strane, stvaranje El Niña i njegovog utjecaja na smicanje vjetra i temperaturu vode označava kako će sezona uragana i tropskih oluja na Atlantiku biti znatno tiša nego inače.

Naslovna: Smjer i brzina vjetra u TC na istočnom Pacifiku, http://earth.nullschool.net/

Sličan sadržaj