Počelo klimatološko ljeto, a kiše će u idućem tjednu biti sve više


Foto: Ana Lončarić Kostrenčić

Na isti način kako smo napustili klimatološko proljeće, ušli smo i u klimatološko ljeto, koje svake godine započinje 1. lipnja. Upravo je 1. lipnja uzet kao datum smjene klimatološkog proljeća i ljeta, jer uobičajeno tada se temperature počinju penjati ka ljetnim vrijednostima.

Ove godine, bar kada je riječ o PGŽ, ljeto i nije još došlo do izražaja. Već danima zbog djelovanja visinske ciklone vrijeme je nestabilno i sparno, no ne i vruće. Iako u prizemlju djeluje anticiklona, ta visinska ciklona omogućava zadržavanje vlažnog zraka zbog čega se stvaraju uvjeti za razvoj grmljavinskih oluja.

Svakog dana iza podneva dođe do razvoja olujne naoblake i pljuskova bar negdje na području PGŽ. I tako već dobrih desetak dana. Iznimka nije bio ni prvi dan klimatološkog ljeta. U Pargu je tako palo 8 mm kiše, a dolazilo je i do pojave tuče.

Još je nestabilnije bilo u unutrašnjosti zemlje gdje je mjestimice bilo i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti praćenih tučom. U Koprivnici je došlo do izraženijih pljuskova, a prema podatku sa službene postaje, u subotu u 8 sati izmjerena je 24-satna količina kiše od 52 mm. Sve je palo u spomenutom pljusku u rano poslijepodne.

Od ostalih postaja u Hrvatskoj, samo je još Sinj dobio dvoznamenkastu količinu kiše. Izmjereno je 17 mm.

Pomjene nema ni tijekom subote. Dan je započeo u pretežno vedrom tonu, a njegovom sredinom počeli su lokalni razvoji naoblake i pljuskovi.

Do znatnije stabilizacije neće doći ni idućih dana. Upravo suprotno. Prema današnjim prognostičkim modelima, nestabilno će biti i u sljedećem tjednu, s mogućnošću konkretnije kiše od srijede, kada je moguć i pad temperatura.

Sličan sadržaj