Početak kalendarske zime i dalje u jesensko-proljetnom tonu

1937018_1071018062929153_749291102103722590_n

22. prosinca u 5:48 h stiže i kalendarska zima, a mi još pošteno nismo vidjeli ni onu klimatološku koja je počela još 1. prosinca. Magla se brine za to da kopno ima tzv. umjetnu zimu, ali opet to nije onaj pravi prodor hladnoće sa sjevera koji u interakciji sa ciklonalno aktivnim Sredozemljem donosi zimske volje i nevolje, već čista statičnost atmosfere i inverzija, koja zadržava hladnoću u prizemnom sloju, a toplinu po visini.

Zbog toga su tijekom nedjelje temperature u najvišem gorju i na Jadranu sasvim ugodne, a u nizinama se smrzavaju. Kopno se kreće između 0 i 5°C, Gorski kotar i Lika su podijeljeni. U Gorskom kotaru danas je ugrijalo i do 13°C, koliko je izmjereno u Delnicama, a istovremeno u Otočcu čak -2°C s maglom. I u samoj Lici kontrasti su prisutni. Od Otočca do Plitvica temperatura poraste za čak 15°C, jer su Plitvice se danas pristojno grijale na 13°C.

Na Jadranu sunčana nedjelja i temperature koje debelo odstupaju od prosjeka. Na krajnjem jugu gotovo za kratke rukave. U Dubrovniku je izmjereno 18°C, Splitu 14°C, Šibeniku i Zadru 16°C, Rijeci 15°C, a u Puli uz sumaglicu nešto svježijih 12°C.
Nekih bitnijih razlika nema ni na ostatku Kvarnera. Rab je mjerio 15°C, Krk 14°C, a Mali Lošinj 13°C, dok je istovjetno izmjereno u Gorskom kotaru na postaji Delnice, a Crni Lug mjerio je 12°C, a postaja u Pargu kod Čabra 10°C.

PGŽ
Bitnijih promjena ne nosi nam ni blagdanski tjedan. Do petka Kvarneru i Gorskom kotaru donijet će promjenjivo i nestabilno vrijeme uz mogućnost slabe kiše ili rosulje, posebno na širem riječkom području i na zapadu Gorskog kotara, a zatim se od petka uz jačanje sjeveroistočnog vjetra očekuje nešto hladnije vrijeme, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Novi Vinodolski, foto: Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj