SAD: 2015. ostat će zapamćena po rekordno niskom broju žrtava od tornada

650x366_12160341_tornado

Prirodne katastrofe neminovno sa sobom vežu i smrtne posljedice, a samo o njihovom intenzitetu i jačini te mjestu poavljivanja ovisi hoće li taj broj biti veći ili manji ili će u potpunosti izostati. Tako je i s ovogodišnjom sezonom tornada u SAD-u.

Ove godine zabilježeno je 10 smrtnih slučajeva od posljedica prolaska tornada, što je 70 manje od 20-godišnjeg prosjeka.

Jedan od ključnih faktora koji su utjecali na tako malu smrtnost ove sezone je lokacija gdje su oni nastajali. Dok je manji broj prijetio gradovima s većom populacijom, veći dio njih držao se otvorenih stepskih područja s raštrkanim i slabo nastanjenim gradovima.

Nezaobilazan je i El Nino. Pored negativnog utjecaja u vidu iznadprosječne globalne temperature, pozitivna je činjenica da je zbog svog utjecaja pomaknuo mlaznu struju te više nije bilo “elemenata” za izrazite sudare hladnog i toplog zraka.

Treći faktor je svakako pravovremeno upzorenje na nadolazeći tornado koje je bez sumnje i ove godine spasilo mnogobrojne živote.

Ne samo da je smrtnost od tornada u 2015. manja, manji je i broj njihovih nastanaka. Zabilježeno ih je do sada 1177, a prosjek je 1355.

Brojka nije konačna jer za Božićni vikend meteorolozi ponovno najavljuju tornado-prijetnje, zbog previsokih temperatura i spuštanja nešto hladnijeg zraka sa sjevera.

Naslovna: Illinois (SAD), 09.4.2015. (Foto/Tom Purdy)

Sličan sadržaj