Početak klimatološkog ljeta obilježit će nestabilnije, idući tjedan i svježije vrijeme

Posljednjih nekoliko dana klimatološkog proljeća, bar kad je riječ o većem dijelu PGŽ, protekao je u znaku stabilnog vremena. Iznimka je jedino bila 30. svibnja kada su lokalno u Gorskom kotaru bilježeni pljuskovi s grmljavinom. Službeno je u Pargu kod Čabra izmjereno 2.9 mm kiše.
Posvuda je bilo toplo ili vrlo toplo vrijeme, ali sve u nekoj granici normale, bez zamjetnijih ekstrema. Najviša dnevna temperatura u srijedu u PGŽ nije prelazila 27°C na službenim postajama. Parg je imao najvišu dnevnu temperaturu od 24°C, Rijeka i Rab 26°C, a Mali Lošinj 27°C.

Unutrašnjost zemlje posljednjeg je dana klimatološkog proljeća bila izrazito nestabilna. Dolazilo je do lokalno jačeg razvoja naoblake i lokalno jačih grmljavinskih nestabilnosti, a posebno na zagrebačkom i karlovačkom području gdje je palo i najviše kiše. Prema podatku DHMZ-a od četvrtka u 8h u Karlovcu je izmjereno 18 mm, Zagrebu (Grič) 29 mm, a na Sljemenu (RC Puntijarka) 46 mm. Navedena količina većinom je pala kroz sat vremena.
Razlog za ove nestabilnosti sasvim je opravdan ako se uzme u obzir da su se sjeverno od Hrvatske premještale fronte zbog kojih je vlažan i nestabilan zrak dolazio i do kopnenog dijela Hrvatske. Svemu je dodatno doprinijela i vrućina. Iako pravog ljeta nema još uvijek u PGŽ, zadnji dan klimatološkog proljeća u unutrašnjosti je temperatura porasla i do 32°C, koliko je izmjereno na zagrebačkom aerodromu, što je drugi vrući dan (TMax > 30°C) za tu postaju.

S klimatološkim ljetom koje započinje 1. lipnja, počinju i nešto nestabilniji dani. Od danas pa do kraja tjedna gotovo svaki dan na riječkom području i u Gorskom kotaru postojat će mogućnost za jači razvoj naoblake te pljuskove s grmljavinom. Temperatura će još malo porasti, ali ne bi trebala prijeći 30°C.

Početkom novog tjedna trebalo bi biti još nestabilnije zbog primicanja plitke doline sa sjeverozapada Europe, a posebno tijekom utorka i prvog dijela srijede kada će lokalno biti i obilnije kiše uz pad temperatura, a u srijedu će prolazno zapuhati i bura. Očekuje se pad temperatura 5 do 10°C.

Nakon srijede ponovno se nazire stabilizacija vremena uz postupno zatopljenje, ali po svemu sudeći tijekom cijele prve dekade lipnja neće biti vrućina.

Naslovna: Sinoptička situacija po modelu ECMWF za 2. lipnja; DHMZ

Sličan sadržaj