Tropski ciklon Mora pogodio Mianmar i Bangladeš

Tropski ciklon Mora pogodio je Mianmar i Bangladeš tijekom ponedjeljka i utorka donoseći obilnu kišu i razoran vjetar, zbog čega je raseljeno pola milijuna ljudi.

Prema stranim izvorima, u Bangladešu je poginulo najmanje šest ljudi. Ciklon je rušio stabla i uništavao domove na svom putu od zapadnog Mianmara do istočnog Bangladeša. Na kraju je ušao na sjeveroistok indije, gdje se zbog višeg terena raspao.

Vjetar je puhao brzinom većom i od 110 km/h, a unatoč raspadu ostaci ciklona nastavili su donositi obilniju kišu području. Većinom je palo od 75 do 150 mm kiše, a lokalno i do 300 mm.

Iako Mora službeno ne postoji, opasnost od obilne kiše i poplava vrijedi do kraja tjedna za područje sjeveroistočne Indije te dijelova Bangladeša.

Na istočnom Pacifiku tropska depresija
Meksiko će biti suočen s tropskom depresijom 2-E, koja će obilniju kišu donijeti krajem tjedna južnom dijelu zemlje. Topla površina Pacifika može prouzročiti jačanje depresije na razinu tropske oluje i dobivanje imena tipičnog za Meksiko, Beatriz.
Radi se o pukoj slučajnosti da se ime poklapa sa zemljom, jer lista imena na istočnom Pacifiku vrijedi i za Sjevernu i Srednju Ameriku.

Unatoč tome što se ne očekuje neko bitnije jačanje oluja može itekako donijeti ozbiljne nevolje u vidu obilne kiše (i do 250 mm) te mogućnosti poplava, u saveznoj državi Oaxaca, nakon čega bi se potencijalna Beatriz trebala raspasti u planinama južnog Meksika.

Prognoza putanje i snage tropske depresije na istočnom Pacifiku, wu.com

Naslovna: AP Photo

Sličan sadržaj