Svalbardska “smočnica” ugrožena od strane otapajućeg arktičkog leda

Otapanje arktičkog leda dovelo je do poplave koja je ugrozila svalbardsku svojevrsnu ostavu za crne dane. Prostorija je to koja štiti stotine tisuća sjemena za svaki usjev potreban za proizvodnju hrane u slučaju katastrofe.

Ukopana je duboko u zemlju u planinskom dijelu norveškog Spietsbergen otoka. Poznatija je pod nazivom “Doomsday vault” ili u slobodnom prijevodu “Trezor sudnjeg dana”, s ciljem preživljavanja u uvjetima prirodnih katastrofa ili nuklearnog rata.

Očito nisu razmišljali da će je jednog dana ugroziti upravo otapanje vječnog leda na Arktiku, jer je voda došla do samog ulaza.
Nadiruća voda brzo se zamrznula na samom ulazu, jer su unutar prostorije kontrolirani uvjeti temperature ispod nule te su sjemena ostala zaštićena.

Norveška vlada već je pokrenula zaštitne mjere. Planira se izgradnja novog zaštitnog zida u prilaznom tunelu, a prema potrebi čak i novog ulaza. Provest će se novi sustav drenaže kako bi voda mogla otjecati dalje od tunela.

Trenutno je ovaj podzemni bunker pod 24 satnim nadzorom, a prije događaja nije ga bilo potrebno nadzirati, jer je sam regulirao sve procese.