Rijeka i Mali Lošinj korak do vrućeg dana / U utorak Genovska ciklona, obilna kiša i pad temperatura

Prvi dan lipnja je prošao, a temperature na službenim postajama u PGŽ još nisu više od 30°C, da bi se službeno proglasio vrući dan. U gorju je toplo, a na Kvarneru i vrlo toplo. Jedino što je atmosfera nestabilna pa je i osjet sparine prisutan zbog povišene relativne vlažnosti zraka.

Najtoplije je bilo tijekom petka kada je u Malom Lošinju i Rijeci izmjereno 29°C, u Rabu 28°C, a u Pargu 25°C. Slične temperature se mjere i u subotu. Kako je vrijeme nestabilno prisutna je i umjerena, ponegdje i povećana naoblaka uz pojavu pljuskova pa i grmljavine.
Prema podatku DHMZ-a, od subote u 8h, u Pargu je od tih pljuskova izmjereno o.7 mm kiše, što je i jedina postaja u PGŽ s prijavljenim oborinama.

U unutrašnjosti zemlje lipanj je počeo još nestabilnije. Svakako vrijedi izdvojiti podatak o 85 mm kiše, izmjerene u petak u Slatini, ali u unutrašnjosti temperature mjestimice prelaze i 30°C, što je plodno tlo za razvoj lokalnih nestabilnosti pa i jačih nevremena. Lokalnih je nestabilnosti bilo i na području Dalmacije i Istre, posebno u unutrašnjosti.

Nedjelja će biti malo stabilnija pa će mogućnost pljuskova u PGŽ ostati samo mjestimice u Gorskom kotaru, a mogući su još ponegdje i na kontinentu.
Za ponedjeljak je u najavi više oblaka, rast će sparina i bit će vrlo toplo kao najava jače promjene u utorak. Na otocima će zapuhati umjeren do jak južni vjetar, u gorju jugozapadnjak.

Zbog približavanja doline s frontalnim poremećajem sa sjeverozapada Europe, u Genovskom zaljevu tijekom utorka očekuje se formiranje plitke ciklone koja će lokalno donijeti obilniju kišu, a s kišom stiže i pad temperature zraka. U utorak će zato biti pretežno ili promjenjivo oblačan s povremenom kišom ili pljuskovima s grmljavinom. Može pasti i preko 50 mm kiše.

Oborine se očekuju i u noći na srijedu, a onda će pred jutro doći do prestanka oborina uz djelomično razvedravanje. Zapuhat će umjerena do jaka bura, u gorju sjeveroistočnjak, prema večeri na Kvarneru u okretanju na sjeverozapadnjak.

Od srijede prema kraju tjedna stabilnije i sve toplije, ali bez vrućeg dana i dalje. Zagrijavat će se ponovno i more koje će s burom malo osvježiti. Trenutne temperature na Kvarneru kreću se od 22-24°C.

Sličan sadržaj