Početak klimatološkog proljeća u znaku fronte / Susnježica i snijeg padali i u najvišem riječkom području

S frontom, koja već po tradiciji u nekoliko navrata stiže u večernjim satima, najviše oborine dobio je Gorski kotar, a osjetno manje otoci, dok je najmanje oborine u PGŽ dobilo riječko područje. No, krenimo redom.

Utorak je veći dio dana obilježilo oblačno vrijeme, bez kiše, ali s približavanjem poremećaja počela je kiša na riječkom području te uz obalu i u Gorskom kotaru. Kako su večernji sati odmicali tako se i oborina intenzivirala. Tijekom dana bilo je ugodnije zbog temperature, ali je puhao na momente i jak južni vjetar pa je ostajao dojam svježine.

Potpuno neusporedivo u odnosu na Slavoniju, gdje je temperatura dosegnula čak 21°C, ugođaj je više bio nalik sredini proljeća, a ne kraju veljače.
Ali, prevrtljiva veljača nije ostala “dužna”. U svojim posljednjim satima do naših krajeva stigla je plitka dolina s frontalnim poremećajem zbog koje su oborine navečer ojačale, a u noći na srijedu te posebno ujutro došlo je do pada temperatura. Od mjernih postaja samo je Parg javio 1 cm snijega, a dojave o snijegu ili susnježici primili smo još iz Tršća, Zlobina, Velih Muna, Platka.

Na riječkom području je ujutro bilo prolazno jače kiše, a uz kišu došlo je i do pojave tuče. Ta kiša ući će u statistiku 2. ožujka pa još uvijek stoji podatak da je Rijeka 1. ožujka ujutro imala izmjereno tek 9 mm kiše. Najviše oborine već po tradiciji dobio je Crni Lug, gdje je ožujak krenuo žestoko: već je izmjereno 74 mm oborine. U Delnicama je palo 49 mm, a u Pargu 26 mm.
Na otocima su samo Krk i Rab dobili 15, odnosno 20 mm kiše, dok je u Malom Lošinju izmjereno 5 mm.

Od ostalih predjela u Hrvatskoj fronta je donijela 19 mm Gospiću, 17 mm Plitvičkim jezerima, 21 cm Puntijarki, a 24 cm Zavižanu na kojem ima 74 cm snijega, ali novog nije bilo.

Poremećaaj je brzo napustio naše krajeve pa se u poslijepodnevnim satima razvedrilo u Istri i na Kvarneru te u Gorskom kotaru, dok je u Lici još prisutna naoblaka. Temperature od 13h: Poreču i Rovinj 12°C, Bakar i Rab 11°C, Malinska, Rabac i Rijeka 10°C, Krk, Mali Lošinj, Pula i Senj 9°C, Pazin 8°C, Kukuljanovo 7°C, Gospić i Otočac 5°C, Crni Lug i Delnice 3°C, Parg 2°C te Zavižan -4°C.

Unatoč suncu stabilizacije nema. Klimatološko proljeće nastavit će u istom ritmu. Nešto stabilniji, ali ne i posve stabilan četvrtak uz promjenjivu naoblaku te mogućnost slabe kiše duž obale. Stabilniji će biti petak, ali samo nakratko, jer već u subotu i nedjelju slijedi kiša, na riječkom području i obilnija.
Mogućnost stabilnijeg vremena vidi se od druge polovice sljedećeg tjedna, ali i to je pod velikim upitnikom, jer prognostički modeli mijenjaju mišljenja i stavove po uzoru na naše političke stranke.

Za kraj jedan “hint”. Sjećate se naše zadnje analize od 23. veljače? Ako ju niste pročitali pročitajte je, jer se u njoj krije dio odgovora na pitanje, kakvo bi nam moglo biti vrijeme od sredine ožujka.

Naslovna:

Tršće (snijeg), Diana Zbasnik
Crikvenica (duga), Dario Grubišić
Rijeka (kiša), Josip Ćuća-Žentil
Proljeće, Bilja Lukić Latinović

Sličan sadržaj