Početak siječnja prava suprotnost rekordnom prosincu: Bit će i kiše i snijega!

web_3h_ob_uk_72

Prema trenutačno dostupnim meteorološkim podacima vrlo je vjerojatno, gotovo pa sigurno da će u Rijeci srednja mjesečna temperatura zraka ovoga prosinca biti rekordno visoka, a ovogodišnji će prosinac u Rijeci biti i rekordno suh od kada postoje mjerenja. Podatak je to koji je prenio Ivan Novak, meteorolog Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci.
Novak dodaje kako vrlo slična sudbina očekuje i ostatak Hrvatske.

Ipak, stvari su se počele mijenjati. Do našeg područja stiglo je i nešto hladnog zraka tijekom srijede pa je temperatura osjetnije pala, a u Gorskom kotaru palo je i malo snijega. Na Kvarneru je zapuhala bura koja je stvarala ili i dalje stvara poteškoće u prometu.
Temperature u 01h jasno pokazuju da je toliko potrebno zahladnjenje napokon stiglo. U gorju se temperatura kreće od -9 do -2°C, u zaleđu obale od -4 do -1°C, a minusi su stigli i na samu obalu i otoke pa se temperature kreću od -1°C na sjeveru do 7°C na vanjskim kvarnerskim otocima.

O posljednjem danu 2015. godine već smo pisali putem posebne VIJESTI pa se nema smisla ponavljati. Okrenut ćemo se stoga prema prvih nekoliko dana 2016. godine.

Prognostički modeli sugeriraju potpunu suprotnost u odnosu na prosinac. Već bi u prvih nekoliko dana mjestimice mogle pasti obilnije oborine. 01. siječnja vidi se slabljenje Skandinavske anticiklone koja nam je i donijela ovo zahladnjenje.

Međutim, nakon nje, otvorit će se put frontama s Atlantika prema Sredozemlju. Tako će već 02. siječnja u Sredozemlju se formirati ciklona koja će utjecati na vrijeme i donositi oborine Kvarneru i Gorskom kotaru koje lokalno mogu biti i obilnije.

Ta će ciklona u početku donositi topli zrak pa će puhati i umjeren do jak vjetar južnih smjerova. Ipak, u subotu navečer i u noći na nedjelju naći ćemo se u njenom hladnom sektoru tako da će u Gorskom kotaru susnježicu brzo zamijeniti snijeg, a u noći na nedjelju snijeg će padati i u najvišim predjelima zaleđa obale, a zapuhat će i bura, ponovno umjerena do jaka. Na ostatku Kvarnera kiša, do jačanja bure moguće i obilnija.

Nedjelja će u svom drugom dijelu donijeti prolazno smirivanje, jer već u ponedjeljak oborine se vraćaju. Na Kvarneru će padati kiša, u najvišim predjelima zaleđa i snijeg, a snijeg će padati i u Gorskom kotaru. Ove oborine bit će posljedica nove atlantske fronte i nove ciklone koja će se formirati u Ligurskom moru. Ona će do ponedjeljka uvečer odmaknuti prema Jonskom moru, što znači da će bura opet ojačati, a vremenske prilike se smiriti.

Treća ciklona po istom receptu trebala bi se dogoditi tijekom srijede, ali modeli se još jako razilaze po pitanju oborina i temperatura pa je bolje o tome zasada šutjeti.

Najbitnije je od svega da se početkom 2016. godine mijenja sinoptička situacija. Do sada je anticiklona sprečavala atlantskim frontama dolazak do Sredozemlja, a sada će se izostankom anticiklone stvoriti uvjeti za nastajanje ciklona u Sredozemlju, koje onda mogu povući bar malo hladnoće sa sjevera prema nama.

Isto tako treba reći, da su uvjeti za pravu zimu daleki od idealnih (nema bloka na Atlantiku), ali opet bolje išta nego ništa. Nema većih i trajnijih zahladnjenja, ali i iz prosjeka se može dobiti sasvim pristojna porcija zime posebno u Gorskom kotaru. U to ime ŽIVJELI i sve najbolje u 2016.!

Naslovna: Model ALADIN nakon dugo vremena pokazuje konkretnije oborine za 02. siječnja (meteo.hr)


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Sličan sadržaj