Početkom idućeg tjedna nova hladna fronta, neki modeli predviđaju snijeg i za dio sjevernog Jadrana

IstraMet

Nakon što ćemo se za vikend prolazno malo zagrijati, početkom idućeg tjedna, doći će do novog pada temperature zraka, povezanog s prolaskom hladne fronte.

Sinoptička situacija

Trenutno je sinoptička situacija u Europi takva da se veći dio kontinenta nalazi pod utjecajem anticiklone, koja se centrom nalazi nad sjeverom Europe, dok se južnije i zapadnije nalaze ciklone.

Sinoptička situacija za petak, u 7 sati, model GFS, wetterzentrale.de

Upravo će djelovanje anticiklone omogućiti pristizanje veće količine toplijeg zraka s jugozapada, zbog čega će u subotu i nedjelju vrijeme biti primjerenije dobu godine uz dosta sunčanog vremena.

No već do petka navečer na Atlantiku će doći do uzdizanja grebena koji će u nedjelju se već protezati skoro do Grenlanda. Anticiklona će sa svoje prednje strane povući hladniji zrak i poslati ga prema jugu Europe, gdje će se početi spuštati hladna fronta.

Očekivana sinoptička situacija za nedjelju, u 13 sati, model GFS, wetterzentrale.de

Očekivani razvoj događaja

Stoga će već u nedjelju navečer te u noći na ponedjeljak na sjevernom Jadranu zapuhati bura uz jačanje.

IstraMet

Što se oborine tiče, već u nedjelju poslijepodne može biti mjestimične slabe kiše u PGŽ, a s padom temperature zraka do kasnih večernjih sati u Gorskom kotaru kiša će prijeći u snijeg.

Kako ponedjeljak bude odmicao bivat će sve hladnije pa se u večernjim satima ponedjeljka očekuje spuštanje snježne granice i na 200 ili 300 metara nad morem, što bi rezultiralo padanjem snijega i na dijelu sjevernog Jadrana, uz mogućnost mjestimičnog formiranja tanjeg pokrivača ili tek bijeljenja podloge.

Utorak bi trebao također proći u znaku snježnih oborina u Gorskom kotaru, ali i na obalnom dijelu sjevernog Jadrana te najvišim predjelima Krka i Cresa, a dojam hladnoće dodatno će pojačavati bura.

Najavljena situacija podložna je promjeni, i zato ju ne treba shvaćati kao gotovu prognozu, posebno jer je snijeg na sjevernom Jadranu jako teško prognozirati na ovako udaljen period (više od tri dana).

Sličan sadržaj