Početkom klimatološkog ljeta veće količine kiše

Prvog dana lipnja počinje klimatološko ljeto, a idućih dana vrijeme će više nalikovati proljeću ili čak i jeseni.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju blago povišenog tlaka zraka kojeg uzrokuje niz anticiklona smještenih po cijeloj sjevernoj Europi, od Atlantika do Skandinavije. Ispod njih nalazi se blago sniženo polje uglavnom zasebnih ciklonalnih sustava, a jedan od njih nalazi se zapadno od Portugala dok drugi oko Ukrajine.

Uslijed pozicioniranja anticiklone nad Skandinavskim poluotokom, po svojoj prednjoj (desnoj) strani povukla je nešto veću količinu hladnoga zraka iz Sibira prema Europi, no prilikom prelaska tog hladnog zraka preko zagrijanog područja Ukrajine i Bjelorusije ubrzo se stvorila i ojačala nova ciklona na tom području koja je dodatno ugrijala taj hladni zrak.

Tako je do nas (ta ciklona) poslala samo ostatke hladnoga zraka uz slabu frontu posljedicom toga, koju smo imali priliku doživjeti noćas, a danas imamo posljedični efekt prelaska fronte (svjež zrak) iz tog smjera prema našem području, to jest, buru.

S početkom klimatološkog ljeta sinoptička će se situacija u Europi promijeniti pa bi na dolazak vrućeg ljeta mogli sačekati još koji tjedan. Novonastala ciklona kod Ukrajine svojim će jačanjem utjecati da se anticiklonalno područje krene dijeliti na dva dijela, a okidač u daljnjem razvoju sustava bit će nailazak hladnoga zraka iz smjera Sjevernog pola (kojeg je dovukla jedna polovica anticiklone) prema skandinavskom području, točnije oko Danske.

Tamo će se tijekom sutrašnjeg dana formirati nova ciklona koja će ubrzano ojačati te započeti s utjecajem na vrijeme nad većim dijelom Europe, pa tako i do nas. Tijekom srijede pogurat će hladnu zračnu masu, uz pomoć anticiklone lijevo od nje, prema Alpama podno kojih će doći do pokušaja stvaranja sekundarne ciklone.

Očekivana sinoptička situacija, utorak u podne, DHMZ


Kako se glavna ciklona kod Danske neće puno pomicati, tako će se i sekundarna ciklone kod Genove formirati tijekom četvrtka, a čime bi naše područje zahvatili jaki južni vjetrovi, a s obzirom na reljefnu poziciju Kvarnera za očekivati je ponegdje i veće količine kiše ( > 50 mm ).

Sekundarna bi nas ciklona napustila za vikend, no vrijeme se ne bi trebalo brzo stabilizirati i vratiti u ljetni mod upravo zbog jake ciklone kod Danske koja će nastavljati donositi svježiji i vlažniji zrak prema nama.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana prevladavat će umjerena naoblaka uz duža sunčana razdoblja. Bura će do kraja dana oslabjeti, u Gorskom kotaru mirno uz povremeni slab sjeveroistočnjak. Večernje temperature na Kvarneru 12 – 17°C, lokalno uz more par stupnjeva toplije, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Utorak donosi slično vrijeme kao ponedjeljak. Osim umjerene naoblake i sunca, popodne je za očekivati i prolaznu kišu, kao i lokalne pljuskove u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru te ponegdje i na otocima, no uglavnom kratkotrajne, a zbog toga se ne očekuju veće količine. Još u prvom dijelu dana puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, a zatim smirivanje te do kraja dana uglavnom slab vjetar promjenjiva smjera (iznimka je eventualni nailazak kiše/nevere kada će prlazno ojačati). Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 22 – 27 °C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Srijeda još u prvom dijelu dana uz promjenjivu naoblaku, a zatim slijedi nailazak prvo visinske, a krajem dana i niže naoblake pa sunčanih trenutaka uglavnom ne bi trebalo biti. Kasno navečer moguć je nailazak prolazne kiše. Vjetar do sredine dana slab promjenjiva smjera, a zatim će okrenuti na slabo do umjereno jugo, popodne i navečer u Gorskom kotaru umjeren i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Četvrtak i petak nestabilni uz dosta kiše i juga, a za vikend malo stabilnije, no ne zadugo.

Neverin.hr

Sličan sadržaj