Pod utjecajem anticiklone do daljnjeg, kiša i prosječne temperature na čekanju

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature zraka na 850hPa visine (oko 1500 m.n.v.). Vidljivo je da će se gotovo cijela Europa, uključujući i naše područje, nalaziti pod pozitivnim odstupanjem od 5 – 12°C od referentnog prosjeka.

Uvod

Zahladnjenje koje nas je zahvatilo prošli vikend vratilo nas je tek u prosječne dnevne temperature za ovo doba godine, kao i oborine koje su na većini područja bile obilne, a ponegdje i sustigle prosječne količine iako je ovo bila tek prva obilnija kiša u ovome mjesecu!

Prva obilnija kiša, a čini se i posljednja što će svakako ići u doprinos tome da bi mjesec rujan generalno mogao završiti među najtoplijim mjesecima gledajući svaki mjesec zasebno u odnosu na to koliko je odstupao od svoje prosječne temperature. More je i dalje ugodno toplo, dani pred nama su stabilni do daljnjeg, reklo bi se idealni za one koji vole kasno „bablje ljeto” jer kiše nema ni za „lijeka”, a sunca u narednom periodu neće nedostajati.

Sinoptička situacija

Nakon ciklone za vikend koja se trenutno nalazi jugozapadno od Grčke, nad naše je područje došla jaka i prostrana anticiklona koja je od središnje Europe krenula prema sjeveroistoku (Rusiji) gdje se trenutno centrom i nalazi. S obzirom na njeno prostrano djelovanje, naše se područje i dalje nalazi pod utjecajem iste s time da se od našeg područja na dalje prema Azoru prostire greben koji spaja Azorsku anticiklonu s ovom (trenutno) Ruskom.

Sinoptička situacija opisana u odlomku iznad. Vidljivo je da se na sjeveroistoku kontinenta (Rusija) nalazi prostrana anticiklona koja se grebenom zapadno od našeg područja spaja sa Azorskom anticiklonom. Ciklone na sjeveru Atlantika ovakvom postavkom sustava nemaju previše mogućnosti spustiti se dublje u središnju Europu. Izvor : Neverin

Veza (greben) između te dvije anticiklone bit će glavna pojava u krojenju vremena nad našim područjem jer će nas stalno držati pod utjecajem povišenog tlaka zraka, a s time i stabilnog vremena.

Osim toga što ćemo se nalaziti pod povišenim tlakom zraka, prema nama će većinu vremena strujati istočno visinsko strujanje, no zbog toga što ćemo se većinu vremena nalaziti pod grebenom anticiklone, malo zapadnije od nas strujat će jugozapadno visinsko strujanje koje neće imati direktnog utjecaja na naše područje, ali će indirektno održavati topliji zrak gurajući ga prema središnjoj Europi od kuda će postepeno sa sjeveroistoka „curiti” i prema našem području.

Jačanjem Azorske anticiklone za vikend te pomicanjem centra prema središnjoj Europi, sjeverni sektor anticiklone mogao bi zahvatiti nešto svježiji zrak koji bi se pritom mogao spustiti prema našem području sa sjeverne strane što bi moglo donijeti i kratkotrajnu suhu frontu krajem vikenda. Ta fronta ne bi značajno utjecala na vrijeme osim što bi na kratko snizila minimalne temperature zraka.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu popodne kada će Azorska anticiklona biti pomaknuta nad zapadni dio središnje Europe te po njenom prednjem (istočnom) dijelu spuštati nešto svježiji zrak koji će nakratko okrznuti i naše područje. Izvor : Neverin

Po trenutnim izlazima modela čini se kako ni ulazak u novi tjedan neće donijeti ozbiljniju promjenu vremena već bi se trebalo nastaviti stabilno anticiklonalno vrijeme, toplo, suho i sunčano do daljnjeg.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda pretežno vedra uz povremenu slabu visinsku naoblaku u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena do jaka bura, na istoku Kvarnera s olujnim (lokalno i orkanskim) udarima, a na zapadu uglavnom slaba do umjerena bura. U gorju većinom slab, u prvom dijelu dana i umjeren istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zapadnom zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Prikaz brzine udara bure. Vidljivo je da će najjače puhati na istoku Kvarnera te posebice u Velebitskom kanalu gdje lokalno može biti i orkanskih udara. Izvor : Istramet

Četvrtak potpuno vedar na čitavom području. Puhat će slaba i umjerena bura, samo na istoku Kvarnera u Velebitskom kanalu s jakim udarima dok u gorju slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke (osobito zapadnom) lokalno do 13°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Prikaz minimalnih temperatura u četvrtak ujutro. Vidljivo je da će na Kvarneru vrijednosti biti iznadprosječno visoke ponajviše zbog bure koja će dodatno fenirati već iznadprosječno topal zrak. Zapadno zaleđe Rijeke uz obronke Učke najčešće bude u zavjetrini pa tamo minimalne vrijednosti mogu pasti i do 12°C. Izvor : Meteoadriatic

Petak potpuno vedar na čitavom području. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera, samo u jutarnjim satima još na istoku Kvarnera umjerena bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, lokalno u zaleđu Rijeke (osobito zapadnom) do 12°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Subota i nedjelja pretežno vedro uz povremenu umjerenu naoblaku, više tijekom subote, ali bez oborina. I dalje će dominantni vjetar biti bura, na Kvarneru slaba i umjerena, na istoku Kvarnera i u Velebitskom kanalu do jaka, a u gorju slab sjeveroistočnjak i istočnjak. Temperatura uglavnom slična kao u petak, bez značajnije promjene.

Sličan sadržaj