Bablje ljeto se ne da, stabilno i u prvoj dekadi listopada

Izvor naslovne ilustracije : Wetterzentrale
Prikaz predviđenog kretanja temperature na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.). Crvena linija označava godišnji prosjek dok šarene linije označavaju prognoziranu temperaturu iz 50 različitih proračuna. Bijela linija označava prosjek tih 50 različitih izračuna.

Uvod

Nakon jednog od najtoplijih rujna u regiji u posljednjih gotovo 50 godina, u istom stilu započeo je i listopad. Kiše (više od 1 mm) i dalje nema na vidiku, iznadprosječne temperature nakratko će biti vraćene u prosjek, no ponovno krajem tjedna idu daleko iznad, a do kada tako možda ćemo saznati tek u narednoj tjednoj prognozi. Osim iznadprosječnih temperatura postepeno ulazimo i u dulji period bez značajne kiše koja lokalno već radi probleme s nedostatkom vode, iako s poljoprivredne strane ovakvo vrijeme ide pod ruku osobito maslinarima i uzgajivačima vinove loze.

Sinoptička situacija

Ni ovaj tjedan nezaobilazan je utjecaj anticiklone koja se trenutno centrom nalazi zapadno od Francuske. S obzirom na položaj te anticiklone, sa svoje sjeverne strane zahvaća nešto hladniji zrak te ga po svojoj prednjoj (istočnoj) strani spušta prema središnjoj Europi.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije. Vidljivo je da većim dijelom Europe i dalje dominira anticiklona, a najjači centar nalazi se zapadno do Francuske. Izvor : Neverin

Uslijed pomicanja anticiklone prema istoku, hladan će se zrak također premještati preko središnje Europe na jugoistok te okrznuti i naše područje prelazeći preko istočnog ruba Alpa. Zbog toga neće doći do stvaranja sekundarne ciklone već će preko nas tijekom današnjeg dana (srijeda) prijeći fronta koja također neće biti obogaćena vlagom pa samim time ni oborinama.

Nakon prolaska fronte anticiklona će zastati na području Belgije i Njemačke te će se centrom tamo nalaziti do vikenda, odnosno kraja tjedna. Time će hladan zrak biti prolaznog karaktera jer će anticikloni „ponestat” hladnog zraka za povlačiti iz sjevernih krajeva s obzirom da će stajati na mjestu pa će unutar svog sustava povlačiti i topal zrak s jugozapada prema središnjoj Europi te zatim i prema našem području.

Položaj anticiklone kakav će se zadržat ostatak tjedna od četvrtka. Izvor : Neverin

Zbog toga se od vikenda ponovno očekuje zatopljenje od istog sustava koji će se nalaziti približno na istom mjestu pa će i temperature ponovno otići u područje iznadprosječno toplih, a more se očigledno još dugo neće pošteno ohladiti.

S obzirom na takvu sinoptiku vremena možemo vam samo zaželjeti ugodno kupanje te uživanje na suncu i ugodno toplom vremenu jer ovakvo vrijeme doprinosi odgodi početka sezone grijanja te pogoduje produljenju turističke sezone, ali i radova na otvorenom!

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda veći dio dana uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja osobito na jugu Kvarnera. U zaleđu Rijeke, a osobito u Gorskom kotaru lokalno je moguća prolazna slaba kiša ili pljusak sredinom dana. Već u jutarnjim satima zapuhat će umjerena do jaka bura, na istoku Kvarnera s olujnim udarima, a u gorju slab do umjeren (na momente i jak) istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz brzine udara bure u srijedu sredinom dana kada se očekuje vrhunac. Izvor : Istramet
Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da je moguće malo oborina u gorju, no glavnina će ovoga puta padati u Sloveniji. Izvor : Istramet

Četvrtak pretežno vedar, samo sredinom dana uz povremenu umjerenu naoblaku uglavnom visinskog tipa. Bura će se do jutra potpuno smiriti, a zatim ostatak dana uz slab povremen vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 10°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C, lokalno do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Petak pretežno vedar na čitavom području. U prvom dijelu dana će ponovno zapuhati slaba i umjerena bura, na istoku Kvarnera i jaka s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Druga polovica dana vjetar osjetno slabiji. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Prikaz brzine udara bure u petak ujutro kada se očekuje vrhunac. Lokalno su na istoku Kvarnera ponovno mogući olujni pa i orkanski udari. Izvor : Istramet

Vikend pretežno vedar. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera, a temperaturno svakim danom osjetno toplije.

Prikaz odstupanja temperature od prosjeka krajem tjedna. Vidljivo je da bi se naše području moglo naći u “srcu toplinskog vala” što bi svakako mogao biti ekstrem za taj datum. Izvor : Neverin

Temperature mora kreću se između 21 – 23°C.

Sličan sadržaj