Pogledajte satelitsku snimku Saharinog oblaka prašine koji prekriva Veliku Britaniju (VIDEO)


Pogledamo li ovaj debeli crveni oblak na satelitskoj snimci ispod teksta, vrlo ćemo lako zaključiti zašto su se prošli tjedan Britanci toliko borili za dolazak do zraka. To je grafički prikaz putanje Saharinog oblaka prašine koji je izazvao mnogobrojna upozorenja o kakvoći zraka, te je za sobom raznosio stvari koje su završile na krovovima automobila, sve do sjevera Škotske. Najgore posljedice zabilježene su na jugu Engleske, te u Londonu, jednom od najvećih gradova Europe, u kojem su 2. i 3. travnja izdana mnoga upozorenja o riskantnom onečišćenju zraka. Oblak prašine, u kombinaciji sa zagađenjem kakvo smo inače navikli vidjeti samo iznad ogromnih metropola, stvorio je zagađanja koja su navela vlasti da upozori škole na zadržavanje studenata u zatvorenom prostoru. Osim škola, na ostanak u zatvorenom prostoru pozvani su i stanovnici.

Čak je i britanski premijer David Cameron bio primoren otkazati svoje jutarnje aktivnosti. Kako saznajemo, čak ni njegova limuzina nije bila pošteđena od „prašnog pokrova“.

Britanski mediji javljaju kako je više od milijun ljudi koju boluju od astme preboljelo napadaje uzrokovane ovim uvjetima, a zvonjava telefona hitne pomoći nije jenjavala.

VIDEO:

Foto: theweathernetwork.com

Sličan sadržaj