Pola Čabra na agregatima, a pola potpuno bez struje

null
Čak 48 posto čabarskih kućanstava, dakle gotovo pola, još nema struju, a naznake kad će je dobiti nemoguće je dati. Nitko iz HEP-a ni ne želi govoriti o nekim terminima, kaže gradonačelnik Kristijan Rajšel

ČABAR Iako je danas u Gorskom kotaru stanje znatno bolje no što je bilo pred tjedan dana, još je uvijek znatan dio goranskih kućanstva bez struje već punih dvanaest dana, a koliki je to problem oni sretnici van Gorskog kotara koji struju imaju mogu provjeriti na vrlo jednostavan način – isključite glavnu sklopku samo na dva sata predvečer i sve će vam biti vrlo jasno. Pogotovo ako zamislite što znači bez struje biti ne dva sata, već dvananaest dana. Područje Grada Čabra i dalje je najugroženije. Opskrbu električnom energijom ima, govori nam gradonačelnik Kristijan Rajšel, tek 52 posto kućanstava i to tek uz pomoć agregata.

– Čak 48 posto kućanstava, dakle gotovo pola, još nema struju i to već punih deset dana, a naznake kad će je dobiti nemoguće je dati i nitko iz HEP-a ni ne želi govoriti o nekim terminima. Cestovna veza nakon višednevne borbe i čišćenja na kolnik oborenih grana i drveća je pristojna, ali ni tu stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Sve u svemu proživljavamo izuzetno teške trenutke, a najteže je što su pozitivni pomaci vrlo spori i strah nas je da bi mogao pasti novi snijeg pa će stanje biti još teže, rekao nam je Rajšel po čijem mišljenu riječ užas najbolje oslikava sve što se posljednjih deset dana događa ljudima koji žive na području Grada Čabra.

Bolje je stanje na području Grada Delnica čiji gradonačelnik Ivica Knežević ističe kako je to daleko od onoga što bismo svi željeli, ali je isto tako činjenica da se iz dana u dan prilike poboljšavaju.

– Naselje po naselje dobija struju ili preko agregata, ili preko privremenih sustava opskrbe. Najteže je stanje kod manjih naselja na konfiguracijski zahtjevnom terenu, dakle selima iznad izvora Kupe i onima u brdima Kupske doline. Uz djelatnike HEP-a koji marljivo rade zahvaliti moramo i osiguravajućoj kući Euroherc koja nam je najprije osigurala jedan iznajmljeni agregat, a zatim i kupila te poklonila na stalno korištenje dva nova vrlo kvalitetna agregata s kompletnom opremom i sto litara goriva. Na ovoj lijepoj i velikoj gesti zahvaljujem im u ime svih stanovnika Grada Delnica, a zahvaljujemo i zagrebačkom Društvu Goranin koje je pokrenulo inicijiativu za organizacijom humanitarnog koncerta koji će biti 19. ožujka održan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i s kojeg će cijeli prihod biti namijenjen sanaciji šteta na goranskom području, a kao zanimljivost treba istaći da će pozornica biti dekorirana za tu priliku dopremljenim uništenim primjercima raznih stabala s goranskog područja kako bismo i time svjedočili o snazi nevremena koje je udarilo na nas, najavio je Knežević.

Od tri goranska grada trenutačno najmanje muke sa strujom imaju na području Grada Vrbovsko. Gradonačelnik Dražen Mufić kaže da je još svega nekoliko kuća bez struje.Do kraja tjedna

Po izvješću Ivice Tomića iz Odjela za zajedničke poslove HEP-a u Gorskom kotaru radi se bez obzira na nepovoljne vremenske prilike.

– Unatoč kiši koja svaki dan pada jučer je na području Gorskog kotara na poslovima podizanja mreže i otklanjanja kvarova radilo više od 220 elektromontera iz cijeloga HEP-a. Trenutačno iz distribucijske mreže Elektroprimorja i mrežnih agregata električnu energiju dobiva 13.857 ili 85,8 kupaca električne energije u Gorskome kotaru, dok je bez struje 2.297 kupaca električne energije ili 14,2 posto. Situacija je, vjerojatno, i nešto povoljnija, jer izneseni statistički podaci ne obuhvaćaju male izvanmrežne agregate.

Budući da je oš uvijek najteže stanje na čabarskom području, u Gerovu je formirana farma od tri agregata velike snage (danas stiže i četvrti) iz kojih se napaja čabarsko područje, dakle Gerovo, Tršće, Prezid i druga manja naselja do kojih je osposobljena mreža. Farma agregata, vjerojatno će funkcionirati do kraja ovog tjedna. Očekuje se da će do tada monteri osposobiti dalekovode i niskonaponsku mrežu za priključenje i ovoga dijela Gorskoga kotara na EE mrežu, rekao je Tomić.
Tekst: Marinko Krnpotić / Novi lis
Foto: DUZS

Sličan sadržaj