PONEDJELJAK DONIO JOŠ KIŠE / SLIJEDI STABILIZACIJA UZ HLADNIJE VRIJEME, MOGUĆI I JUTARNJI MINUSI


Nakon jučerašnjeg vrlo dinamičnog i uzbudljivog meteorološkog dana, gdje je glavna vijest dana bila riječka kiša i 250 mm u jednom danu, što je novi rekord, danas je dan protekao u znaku osjetno mirnijeg vremena. Donosimo detalje.

Ponedjeljak je donio smirivanje vremenskih prilika, a pljuskova je još uglavnom bilo na istočnom priobalju i u Gorskom kotaru, dok je Rijeka sredinom dana i poslijepodne dobila malo kiše. Osim obilne kiše u Rijeci, jutros su i druge službene postaje riječkog prstena imale što za izvijestiti.
Na Kukuljanovu je palo 204 mm kiše, Crnom Lugu 152 mm, Bakru 111 mm, Delnicama 91 mm. Da nije ovog gorsko-riječkog potopa, količina kiše od 54 mm na Rabu izgledala bi vrlo obilno. U Malom Lošinju izmjereno je 36 mm kiše.

Dan je bio pretežno oblačan s povremenim oborinama, nešto jačim na otocima i na istočnom priobalju. Na Susku je palo 26 mm kiše, što je i razumljivo jer se ciklona premještala prema jugu Hrvatske. Na riječkom području palo je do 10 mm kiše, a dok ovo pišemo i dalje ima lokalnih oborina u Gorskom kotaru i na kvarnerskim otocima, a slabe kiše ima i u Rijeci.
Ono što je obilježilo dan su vrlo niske temperature, na Kvarneru su se kretale od 10 do 17°C, a u gorju su bile oko 10°C.

Danas se glavnina oborina premjestila nad unutrašnjost, posebno Slavoniju, a uz obalu na Dalmaciju gdje je palo između 30 i 65 mm kiše, kako vidimo na Pljusak mreži.
Trenutno kiša pada na istoku Hrvatske te u dijelu Bosne i Hercegovine. Kad već govorimo o BiH, spomenimo i obilnu kišu na području grada Mostara, gdje je palo i preko 100 mm kiše.

Izgleda da ova ciklona nikoga nije ostavila potpuno suhog, a uz pregršt meteo akcije, pljuskova i povremene grmljavine, vjetra, bilo je i pojave pijavica uz obalu Istre.

Zasigurno jedan od meteoroloških događaja 2013. godine, ako gledamo riječko područje.

Dosta je bilo riječi o kiši i cikloni, okrećemo se stabilizaciji vremena, ali i padu temperature zraka u četvrtak zbog hladnog prodora sa sjevera Europe. Tako da je realno za očekivati i prve minuse barem u noći i ujutro, pa i mrazeve ponegdje. Vrhunac hladnoće u petak ujutro (slika; model GFS, maps.meteoadriatic.net)
Kiša nam se vraća u subotu.

Sličan sadržaj