RIJEČKA KIŠA – METEOROLOŠKI FENOMEN KOJI TREBA DOŽIVJETI

Dok ovo pišemo tresu nam se ruke od uzbuđenja. Reći ćete da nismo normalni, ali to je jače od nas. Povod je povijesan, a već je počelo brujiti internetom “Rijeka 1. u svijetu po količini kiše”. No to ni blizu nije sve, a mi vam donosimo još više informacija.

Rijeka je danas došla na 1. mjesto po količini kiše u svijetu sa 250 mm kiše. Nije to prvi put da se dogodilo, jer je prošlog rujna u 2 pljuskovite srijede u 2 navrata Rijeka bila “number 1” u svijetu, jer je svake te srijede palo preko 200 litara kiše. Na kraju je skoro i srušila apsolutni rekord po količini kiše.

Taj rekord neće biti srušen ni danas, ali je zato pao rekord po najvećoj dnevnoj količini kiše, otkako se vrše mjerenja i to je podatak koji je nevjerojatan. Uz bok tropskim lokacijama našao se jedan grad umjerene klime i potukao ih do nogu. Na nivou Hrvatske razlika je još izraženija, iz Rijeke je Parg sa 50 mm kiše, ostalo je suvišno komentirati.

S ovom količinom kiše Rijeka je u rujnu na 417 mm. Prosjek je premašen za duplo. Do sada je palo više od godišnjeg prosjeka, 1697 mm kiše, a ilustracije radi prošla cijela godina imala je tu količinu kiše.

Recept je jednostavan, dobra Genovska ili zapadnosredozemna ciklona, južna struja i monsun možete osjetiti na svojoj koži. Dobit ćete nešto što Hrvatska nema, osjet da ste negdje u tropima, a radi se “samo” o RIJEČKOJ KIŠI, meteorološkom fenomenu koji u zadnje vrijeme postaje zaštitni znak našeg grada.

Grafika: Risto Marić

Sličan sadržaj