Ponovno minusi na Kvarneru. Hladnoću će zamijeniti zatopljenje i kiša

12508773_1090262031004756_5314008065026387187_n

Zahladnjenje koje se u dva navrata manifestiralo u ovom tjednu, možemo nazvati sasvim pristojnim, iako oborina nije bilo. Na službenim postajama posebno u Gorskom kotaru i Rijeci zabilježen je i niz hladnih ili čak vrlo hladnih jutara.

Rijeka je prvu naznaku zahladnjenja dobila 16. siječnja kada je jutro osvanulo s minimalnom temperaturom od 1°C. Već u nedjelju ujutro, ostvaren je i minus, izmjereno je -1.4°C, a zatim je 19. siječnja izmjereno najhladnijih ove zime, -2.7°C. Uslijedilo je još jedno jutro s negativnom temperaturom (-1.8°C), a zatim je 21. siječnja samo prolazno zatoplilo sa 2.4°C.
Bio je to kratkotrajni predah od negativnih temperatura, jer je u petak ujutro temperatura zbog novog dotoka hladnoće sa sjevera spustila se do -1.5°C.
Statistički to znači da je Rijeka do sada u siječnju imala 7 dana s minimalnom temperaturom negativne vrijednosti. Od tih 7 dana, 5 ih se dogodilo u proteklih 7 dana, od čega 4 dana za redom.
Stoga, govoriti da Rijeka nije osjetila ovu hladnoću, tj. da iste nije bilo, nije ni blizu točna konstatacija. Nije se radilo o većim razmjerima te hladnoće, ali je kontinuitet itekako bio prisutan.

Na primjeru postaje Parg kod Čabra minimalna temperatura je već 16. siječnja otišla ispod -5°C i od tada do danas nije se dogodilo niti jedno jutro s minimalnom temperaturom iznad -5°C. Najhladnije je bilo 19. i 20. siječnja s minimalnom temperaturom od -13°C i -12°C.

Otočke su postaje zahladnjenje osjetile u manjoj mjeri, ali je ono i tamo bilo prisutno. 19. i 20. siječnja su i u Rabu mjerene negativne vrijednosti minimalne temperature zraka, i to redom -2°C i -1°C.
U Malom Lošinju zbog utjecaja otvorenog mora temperatura se nije spuštala ispod nule, ali je također zabilježeno nekoliko hladnih jutara. 18. i 19. siječnja izmjereno je 2°C.

Napravili smo ova pregled hladnih jutara iz razloga što nam predstoje još jedno ili eventualno dva hladna jutra, jer je prekretnica sinoptičke situacije jako blizu.

Dotok hladnoće sa sjevera zbog djelovanja anticiklone, bit će prekinut u novom tjednu uspostavom zonalnog strujanja na Atlantiku, što znači povremene fronte s Atlantika u Sredozemlju uz mogućnost kiše i dotok toplijeg zraka s juga.

Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Rijeka, foto: Irena Trkulja

Sličan sadržaj