Ponovo ledeni prizori iz Gorskog kotara / Stiže nova ciklona i nova (obilnija) kiša

10836358_355808004591648_441072388_n

Ciklona, čije smo djelovanje intenzivnije pratili od subote, negdje nad kopnom Italije postupno se popunila. Donijela nam je brojne zanimljivosti. Ovdje možete vidjeti kako je izgledalo praćenje.

Pamtit ćemo je po rekordno visokim temperaturama početkom prosinca u Dalmaciji, a tijekom srijede u Dubrovniku je srušen apsolutni maksimum za prosinac, koji sada iznosi 20.3°C, a to se “grodu” nije dogodilo od početka mjerenja, a s istima se počelo 1961. godine.

Dakle, rekorde smo apsolvirali. Bilo je i kiše, posebno obilne na dalmatinskim otocima, što smo također već izvjestili. Ciklona je području PGŽ također donijela obilniju kišu, ukupno i preko 100 mm.
Snijega je dio Gorskog kotara vidio samo posljednjeg dana djelovanja, tj. tijekom srijede, kada je zbog zahladnjenja po visini došlo i do stvaranja uvjeta za snijeg. To nije vrijedilo za cijeli Gorski kotar, jer je veći dio područja imao hladniji zrak, ali u pozitivi, dok je pri tlu bilo negativnih vrijednosti, tako da je padala kiša koja se ledi u dodiru s tlom.

Prema saznanjima koje imamo, ova pojava prošla je osjetno blaže nego u veljači kada je zbog svog intenziteta i posljedica koje je ostavila proglašena elementarnom nepogodom.
Mnoga područja dobila su “ledeni” pokrivač, a fotografiju snimljenu na području Benkovca Fužinskog, tijekom srijede možete vidjeti na vrhu. Fotografiju je snimio Hari Robič.

Temperature su tijekom dana u PGŽ bile dosta niske, posebno u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu, dok je obala bilo nešto toplija, a južni otoci tradicionalno i najtopliji.
Tijekom cijelog dana puhala je bura koja je stvarala poteškoće u prometu. Vjetra ima i dalje. Evo što kaže HAK:

Zbog jakog vjetra, dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, u oba smjera, otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).

Zbog bure, na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupinu vozila).

Dok ovo pišemo, oborinska masa premješta se Istrom, a prema dojavama koje imamo u Puli ima izraženijih pljuskova s grmljavinom.
Oborine rubom zahvaćaju i riječko područje
radar

Posljedica je to približavanja nove ciklone iz zapadnog Sredozemlja.

Ona nam se približava i u danima koji slijede donijet će nove oborine.

Tijekom četvrtka na Kvarneru bit će pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom. Jačanje oborina očekuje se kasnije navečer kada lokalno može biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.
U Gorskom kotaru mogućnost i dalje za ledenu kišu, na područjima gdje pri tlu bude dovoljno hladno. Osim toga, očekuje se i kiša, a gorje iznad 1000 metara možda dobije i malo snijega.
Vjetar i dalje bez slabljenja pa su mogući olujni udari na vjetrovitim lokacijama.

U petak se nastavlja slično vrijeme, povremene i slabe oborine bit će moguće u cijeloj županiji. Treba spomenuti i mogućnost za sunčana razdoblja na Kvarneru.

Vikend će donijeti nove oborine, posebno u Gorskom kotaru gdje će po visini biti sve hladnije pa će se stvarati i uvjeti za snijeg. Na Kvarneru subota kišovita, nedjelja s manje kiše uz sunčana razdoblja.

Dakle do kraja tjedna i dalje nestabilno i prohladno vrijeme s oborinama i vjetrom.

O novom tjednu još nećemo, jer su i nas modeli bacili u konfuziju svojim šaranjem. Kao i uvijek do sada sve ćete saznati na vrijeme.

Sličan sadržaj