POPLAVE U JUGOISTOČNOJ AZIJI, DO SADA POGINULO 100 LJUDI


Jugoistočna Azija suočena je s vrlo izraženim poplavama ove godine. Njima su posebno zahvaćeni Laos, Kambodža, Vijetnam i Tajland.

U Laosu poplave traju od 6. mjeseca. Smatraju se najgorima u proteklih 35 godina. Poginulo je 20 ljudi, a raseljeno oko 350 tisuća. Nedostaje pitke vode, hrane i lijekova, stoji u izvještaju Crvenog križa.

U Kambodži poginulo je više od 30 ljudi, dok je u poplavama pogođeno 374 tisuće. Blizu 70 tisuća kuća je poplavljeno, 500 škola. Mostovi, ceste i kompletna infrastruktura pretrpili su znatnu materijalnu štetu. Situacija se dodatno pogoršala krajem rujna s dolaskom tajfuna Wutip.

100 tisuća ljudi, u 4 pokrajine u Vijetnamu je evakuirano prije nego je došao tajfun Wutip. Tajfun je na kopno stigao 30. rujna, oštećeno je ili srušeno 150 tisuća kuća, dok je 80 tisuća ljudi smještaj potražilo u skrovištima, jer su ostali bez svojih domova.

U Tajlandu je od početka godine u poplavama smrtno stradalo 23-oje ljudi. Međutim, to je neusporedivo sa najjačim poplavama iz 2011. godine, koje su okarakterizirane kao poplave stoljeća, u kojima je život izgubilo preko 800 ljudi.

Sličan sadržaj