Popustila toplina na Kvarneru, u novom tjednu nešto nestabilnija atmosfera

Nekoliko dana fenske bure u Rijeci je diglo temperaturu do najviših 29°C, koliko je izmjereno u petak. No, čim je bura popustila, a vjetar okrenuo na onaj osvježavajući, s mora, temperatura se brzo spustila u normalu.

Tako tijekom nedjelje u Rijeci temperatura nije porasla iznad 23°C, točnije izmjereno je 22.5°C. Jutro je bilo čak i svježe uz 11.6°C, a još u srijedu minimalac se nije spustio ispod 17°C.
Slično je bilo i na ostalim službenim postajama u PGŽ. U Rabu i Malom Lošinju u nedjelju je izmjereno 24°C, ali upravo toliko izmjereno je i u Pargu kod Čabra.

Možemo reći da su se uloge zamijenile. U petak, dok je bura fenirala, Kvarner je bio među najtoplijim regijama u Hrvatskoj, a na kopnu su se mjerile osjetno niže temperature.
Danas, kad je na moru bio prisutan jugozapadnjak, stizao je svježi zrak s mora, pa ni temperature nisu rasle.

Zato je na kopnu nedjelja bila ljetni dan. U Karlovcu i Sisku izmjereno je 29°C, dok je na Jadranu temperatura bila od 24°C pa na niže.

Neka drastičnija promjena vremenske slike ne očekuje se niti idućih dana. Na vrijeme djeluje anticiklona, ali se sjevernije od naših krajeva premješta frontalni poremećaj koji donosi nestabilnosti pa će u novom tjednu atmosfera biti nestabilnija, naročito u Gorskom kotaru te u zaleđu obale gdje će postojati mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom.
Na Kvarneru će mogućnost pljuskova biti manja, ali se ne očekuje ni posve sunčano vrijeme.

Po svemu sudeći do kraja travnja neće biti jače promjene vremena.

Naslovna: Najviše dnevne temperature u Hrvatskoj i okruženju 22.4. | meteociel.fr

Sličan sadržaj