STIGLO LJETO | Rijeka nadomak rekorda, u Šibeniku i Zadru oboreni travanjski rekordi

Petak je imao prava ljetna obilježja. Uz pretežno sunčano vrijeme živa u termometru rasla je dosta visoko obzirom da smo tek u mjesecu travnju.

Najviša dnevna temperatura u Rijeci iznosila je 28.7°C, što je 0.2°C manje od apsolutnog rekorda za travanj koji je je zabilježen 2012. godine.

Vrlo toplo ili vruće bilo je i u drugim predjelima u PGŽ. U Rabu je izmjereno 28.5°C, na riječkom aerodromu 28.3°C, dok je u Malom Lošinju zbog utjecaja još uvijek hladnog mora temperatura rasla do 25.2°C.
Toplo je bilo i u gorju uz temperaturu preko 20°C, točnije najviša dnevna temperatura u Pargu kod Čabra bila je 21.5°C.

Najtopliji u Hrvatskoj bio je Šibenik s 29.5°C, što je novi apsolutni maksimum za travanj. Time je srušen rekord od 28.8°C izmjeren prije točno 18 godina.
Dubrovnik s 29.3°C te Ploče s 29°C slijedili su po toplini. Nije toliko toplo bilo u Zadru, ali je bez obzira na to postignut novi travanjski rekord. Najviša dnevna temperatura bila je 26.5°C, a stari rekord iz 1962. godine 25.8°C.

Primjetno je da među najtoplijima u petak nije bilo niti jedne postaje iz kontinentalnog dijela Hrvatske, što je pomalo i neobična situacija.
Najtopliji od kopnenih postaja bio je Zagreb (Grič) s 25.6°C.

Razlog takvoj neobičnoj raspodjeli temperatura leži u činjenici što je na Jadranu bila prisutna bura koja je podizala temperaturu (fenirala).

Nju će tijekom subote zamijeniti vjetar s mora pa bi i temperature trebale biti nešto niže.

Sličan sadržaj