Požar na Jankomiru lokaliziran, gašenje će potrajati dva dana

Pozar-u-CIOS-u-lokaliziran-pomaze-i-vojni-helikopter_ca_large

Požar u skladištu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru, koji je lokaliziran sinoć, sada se detaljno gasi i to će trajati možda i dva dana zbog velike količine materijala koji je bio zahvaćen, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Radnici CIOS-a strojevima premještaju materijal na požarištu, a vatrogasci gase i hlade dio po dio i to detaljno gašenje bi moglo potrajati i dva dana jer je po gruboj procjeni 10 tisuća kubika zahvaćenog materijala, rekao je jutros Hini zapovjednik postrojbe Mladen Malčić.

Najveći problem za vatrogasce su kocke prešanih automobila jer metal zahvaćen požarom dosegne temperaturu i do tisuću stupnjeva, tako da se one, kao i drugi materijal koji je bio zahvaćen vatrom, premještaju, odvajaju pjenom, gase dio po dio i hlade, objašnjava Malčić.

Sada je na tom poslu 60-ak vatrogasaca i 20-ak vozila, po pola iz Javne i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi. Kiša je pomogla hlađenju i spustila je čestice.

Vatrogasci su jučer obranili sve objekte tako niti jedan nije zahvaćen požarom, nije bilo ni ozbiljnijih ozljeda, rekao je. Južni vjetar koji je puhao jučer poslijepodne udvostručio je područje požara, a gašenju je uvelike pomoglo kad je dobava vode za vodene topove riješena crpljenjem iz jezerca u blizini C.I.O.S-a, ispričao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Malčić.
MORH: Vojni helikopter u 40 letova izbacio 74 tone vode

U gašenju velikog požara pomogao je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je od 15,55 do 20 sati u 40 letova izbacio 74 tone vode, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH.

Helikopter je opremljen specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stane dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom. Tijekom letova u ukupnom trajanju od 3 sata i 35 minuta, utrošio je 2700 litara goriva.

Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pomogao je u gašenju na zahtjev za pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom na to da se vatra koja je izbila u pogonima C.I.O.S-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je važna za stavljanje požara pod kontrolu, navodi se u današnjem priopćenju Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a.
Zavod za javno zdravstvo: Bolje ne zadržavati se kod požarišta

Analiza uzorka zraka uzetih tijekom požara u C.I.O.S-u ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti, no Zavod za javno zdravstvo i dalje preporuča građanima da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta.

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uzrokovao je dva uzorka zraka i jedan uzorak izgorenog materijala. Rezultati udjela plinova u zraku tijekom jučerašnjeg dana ne ukazuju na odstupanja od graničnih vrijednosti. Preliminarna analiza uzorka zraka uzorkovanog tijekom požara u 17 h nije pokazala prisutnost benzena i njegovih supstituenata (BTX) i policikličkih aromatskih ugljikovodika B(a)Py – benzapiren. Danas će se ponoviti uzorkovanje.

Preporuča nastavak izbjegavanja nepotrebnog kretanja i zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta. Građanima koji pripadaju najosjetljivijim skupinama poput osoba s kroničnim respiratornim ili kardiovaskularnim bolestima, maloj djeci ili jako starim osobama, Zavod trenutno preporuča iz preventivnih razloga ostanak doma. Ostali građani mogu obavljati svoje obvezne dnevne aktivnosti, priopćeno je iz gradskog Ureda za hitne situacije.

Intervencija gašenja požara u C.I.O.S.– u još traje, ali je požar lokaliziran.

Na intervenciji je od jučer od 13,36 sati do jutros u 7,30 sati sudjelovalo oko 200 profesionalaca iz raznih službi.

Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba požar su gasili vatrogasci društava Sesvete, Odra, Kustošija, Hrašće, Mala Mlaka, Lužan, Dragonožec, Moravče i Kupinečki Kraljevec, te iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Požar se gasio i iz zraka.

Na intervenciji su bili i Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, PU zagrebačka i DUZS, kaže se u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst: HINA
Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Sličan sadržaj