“Pozdrav” s Arktika za kraj godine: “Skandinavka” donosi jači pad temperatura u posljednjem tjednu 2015.!

Rtavn961

Gotovo kao po nekom pravilu, Božićne blagdane obilježi toplije vrijeme od prosjeka, a onda uslijedi hladnije razdoblje pred sam kraj godine. 2014. potvrdila je to pravilo kada su baš 27. i 28. prosinca naši krajevi dobili i snježne oborine. Posebno se to odnosi na Gorski kotar i malo više predjele riječkog područja. Cijeli događaj pratili smo u detalje pa se OVDJE možete prisjetiti cijelog toka zbivanja, uključujući najave.

Sinoptička situacija
Vratimo se onom što se događa sada, a nastavak je niza od gotovo mjesec dana vremena bez ikakvih promjena. Stabilna anticiklona postavila se nad našim glavama na način da sprečava bilo kakvu promjenu vremena, dok na Atlantiku se vrti ciklona za ciklonom, ali ništa od toga ne može do Sredozemlja pored postojane anticiklone. Stvarno bi se trebalo malo dublje “zakopati” u arhivu te pronaći slično razdoblje s toliko stabilnog vremena, a posebno ako se u obzir uzme i prvih 15 dana studenog. Teško je sjetiti se stabilnije kalendarske jeseni, vremenu koje obično obilježava jako puno kiše na riječkom području.

Ovu stabilizaciju ne obilježava samo sunce već i magla i oblaci, posebno na riječkom području, tako da iako govorimo o anticikloni, vrijeme nije posve sunčano.

Datum zadnje konkretnije kiše u Rijeci
Osim iznadprosječne topline i suša je uzela velikog maha. O tome govori podatak da je do sada u prosincu u Rijeci pao tek 0.1 mm kiše i to kao posljedica rosulje koja je padala iz magle. Sve ostale dane izostanak oborina, a u prosincu po prosjeku Rijeka treba dobiti 160.2 mm. Posljednje izmjerena konkretnija kiša u Rijeci bila je 22. studenog – 34.2 mm.

Ostalo područje
Ništa bolja situacija s oborinama nije ni na otocima i u Gorskom kotaru. 15. prosinca u Malom Lošinju izmjereno je 0.3 mm kiše, točnije rosulje, slično kao u Rijeci. Rab do sada u prosincu nije dobio ni kapi kiše, a u Pargu također samo 0.3 mm kiše u prosincu.
Znači, bez sumnje prosinac će biti jedan od najsušnijih mjeseci ikada, a ako na to dodamo i temperaturu koja je daleko od zimske, jasno je o kakvom se oborinsko-temperaturnom odstupanju radi.

Promjena na vidiku
Gore opisana sinoptička situacija u novom tjednu će zamijeniti posve drugačije vrijeme, bar što se temperatura tiče. Još 17. prosinca, u našoj analizi napisali smo sljedeće:

Od Božića do kraja godine nastavit će se slično vrijeme, ako je vjerovati aktualnim prognostičkim materijalima, ni ti dani ne donose nam nikakvu promjenu vremena. Nastavit će se skoro pa identična situacija, s tom naznakom da bi na samom kraju godine anticiklona mogla preko našeg područja prodrijeti daleko na sjever , a kako bi se mi našli kao dio tog bloka, istočna Europa po prednjoj bi strani te anticiklone dobila snažnije zahladnjenje sa snijegom, a ta bi hladnoća Hrvatsku samo okrznula.

Potvrda je to činjenice da dugoročne prognoze nekad i nisu netočne te da im se nekad može i vjerovati. Jer napisano 17. prosinca, gotovo da se uopće ne mijenja u odnosu na ono što prognostički materijali prikazuju za posljednji tjedan 2015. godine. Jedno je sigurno – ZAHLADNJENJE napokon stiže!

Analiza
Trenutačna sinoptička situacija podržava anticiklonalno vrijeme nad južnim dijelom Europe, podivljali Atlantik ne posustaje s ciklonama, samim time još nema nekog konkretnijeg zahladnjenja, iako će do promjene doći.
Već sada na području Skandinavije počinje jačati anticiklona koja će se do kraja godine proširiti daleko na sjever, omogućavajući spuštanje hladnog zraka po njenoj prednjoj (istočnoj) strani prema jugu, ali položaj bloka je takav da umjesto da ide preko zapadne Europe, ide upravo preko našeg područja, što je nepovoljno za trajniju zimsku situaciju.
Umjesto da se nalazi na smjeru Azori-UK-Island, nalazit će se na potezu Sredozemlje – srednja Europa- Skandinavija pa će istok Europe profitirati od te situacije, a naši krajevi bit će u manjoj mjeri zahvaćeni tom promjenom, iako će do zahladnjenja doći, pa čak i do oborina, ali ne svugdje.

Aktualna sinoptička situacija

Sinoptička situacija za 30. prosinca

Sukladno tome, po istočnoj strani anticiklone doći će do spuštanja hladnog zraka sa sjevera, gdje se vidi da će Hrvatska biti na samom rubu zahladnjenja

Prognoza za PGŽ za posljednji tjedan 2015. godine
U početku tjedna još ništa, jer će trebati koji dan da anticiklona prođe do sjevera oslabađajući hladnoću koja bi se potom spustila. A do tada vrijeme bez promjene. Zadržat će se isto kao i prethodnih dana. Na Kvarneru promjenjivo oblačno, uz mogućnost magle, a u Gorskom kotaru čak i pretežno ili djelomice sunčano (posebno u najvišim predjelima) uz mogućnost jutarnje magle ili niske naoblake. Jutra će tijekom ponedjeljka i utorka biti hladna, danju toplije od prosjeka.

U utorak navečer na Kvarneru će ojačati bura kao početak jakog zahladnjenja koje će uslijediti s prolaskom oslabljenog poremećaja koji u noći na srijedu može Kvarneru donijeti malo kiše, a u Gorskom kotaru malo snijega.
Po prolasku fronte ojačat će dodatno bura i sjeveroistočnjak uz nagli pad temperature zraka tijekom srijede, tako da na Kvarneru uglavnom temperatura neće iznad 5°C, a u Gorskom kotaru će one biti ispod ništice. 30. prosinca ujedno će biti i najvjetrovitije, a bura lokalno može imati i orkanske udare.
Posljednjeg dana godine bit će još hladnije pa će jutarnja temperatura na Kvarneru u minus, a tijekom dana bit će ispod 5°C. U Gorskom kotaru još hladnije, cijeli dan temperatura u minusu. Noć za Doček bit će iznimno hladna, posebno u gorju u debelom minusu, a minusi su mogući i uz obalu, iako će bura oslabjeti.

Posebnu prognozu za PGŽ na Silvestarsku noć objavit ćemo 30. prosinca kasno navečer, u sklopu posebne vijesti.

Dakle, zahladnjenje je sigurno, nešto snijega sigurno će pasti u gorju te u kopnenim predjelima, jer će ti predjeli biti bliži jezgri hladnoće koja će pogoditi istok Europe.
Još jednom ukratko, jači nalet hladnoće stiže, bit ćemo samo okrznuti, ali dovoljno da se prisjetimo kako dobra stara zima treba izgledati. I ne, neće se događati ništa neuobičajeno. Neuobičajeno će biti samo onima koji u svemu vide prvi put.

Siječanj čitaju registrirani korisnici

I početkom godine koja dolazi, vrijeme će biti pod utjecajem Skandinavske anticiklone koja će se pružati sve do naših krajeva, postavljajući nas kao blok istočnoj Europi, što će omogućiti pravu zimu na području tih zemalja.
No, blok će početi popuštati pod naletima ciklona s Atlantika tako da će postupno bivati sve toplije vrijeme. Do zatopljenja može još na području Gorskog kotara biti snijega, a nešto ga može pasti i čak na višim riječkim predjelima, a onda prema kraju dekade toplije, ali ne suho. Vidi se ciklonom aktivnije Sredozemlje.

Zatvaranje bloka već 2. siječnja

Razlog tome je jednostavno prejak NAO indeks koji podržava jaku ciklogenezu na Atlantiku koja se neće nimalo smiriti čak niti tijekom ovog nadolazećeg hladnog prodora. Ciklone se u zonalnoj struji prebacuju preko Atlantika u Europu, a to znači ponovnu blokadu hladnoće u južnim predjelima, dotok topline i baj baj hladnoćo na neko vrijeme, makar do novog skandinavskog bloka.
Uz toplinu dobili bi i nešto oborina, do početka zatopljenja snijeg u Gorskom kotaru u prvih 5 dana nove godine, a na Kvarneru već od 2. sve toplije, ali uz kišu, u početku viši predjeli mogu dobiti i malo snijega.

One prave situacije, gdje je blok na zapadu Europe, a mi u centru zbivanja, jednostavno nema.

Sličan sadržaj