Zavižan topliji od Rijeke / Čarolija temperaturne inverzije (FOTO)

IMG_5011

Svako vrijeme ima svojih čari pa čak i mnogima dosadna anticiklona. Kraj ove godine odnosno cijeli prosinac svjedoci smo kako izgleda višetjedna vladavina anticiklone koja doprinosi iznimno sušnom i toplom prosincu. Unatoč činjenici da anticiklonu povezujemo s lijepim vremenom, kada se u priču umiješa temperaturna inverzija, tada stvari postaju puno kompliciranije, ali i zanimljivije.

Za vrijeme temperaturne inverzije po izmjerenim temperaturama ne može se zaključiti da li je mjerna postaja na kopnu ili moru ili možda u gorju. Potvrda te tvrdnje dogodila se i prvog dana posljednjeg tjedna u godini. Na Kvarneru je bilo cjelodnevne magle, a u gorju sunca.

Tako je Parg u ponedjeljak imao izmjerenih čak 14°C, a Mali Lošinj i Rijeka 8, odnosno 9°C, dok je u Rabu izmjereno malo toplijih 10°C. S ovom temperaturom Parg je bio među najtoplijim mjernim postajama u Hrvatskoj, najtopliji je bio Dubrovnik sa 17°C. Iznimno visoka temperatura izmjerena je i na postaji Puntijarka koja je uz sunce išla i do 15°C, što je dodatno doprinijelo i otkazivanju utrka Svjetskog skijaškog kupa. Bilo je teško očekivati da će se slalomi ipak održati, ako je prije toga otkazana utrka u St. Antonu koja se trebala dogoditi nakon sljemenske.

Priču o temperaturama zaključit ćemo podatkom da je Rijeka bila hladnija od Zavižana tijekom ponedjeljka. Već do utorka navečer priča o inverziji ostat će samo priča jer sa sjeveroistoka stiže zahladnjenje.

Upravo postojanje temperaturne inverzije ponukalo je dio naše ekipe da krene u “lov” na pogled na maglu. Krenuli smo iz maglovite Rijeke, a već na Grobničkom polju dočekalo nas je sunce. Fotografije su snimljene na vidikovcu prije Platka, ali i prilikom spuštanja iz Liča prema Novom Vinodolskom gdje nam je prizor zalaska sunca u maglu bio još nevjerojatniji od onog s Platka, a Cres se činio kao daleka hrid na pučini.

Sličan sadržaj