Ciklona koja je donijela zimu 21.11.2015.

201511211645-IR-EUR-MR-M

SITUACIJA I PROGNOZA ZA KVARNER I GORSKI KOTAR (NAJAVA PROMJENE)
Sa sjeverozapada se približava dolina s frontalnim poremećajem zbog koje će se nad Italijom stvoriti sekundarna ciklona koja će djelovati na vrijeme tijekom subote.
U početku će padati kiša, a s prolaskom fronte negdje u kasnim prijepodnevnim satima, započet će jači pad temperature i okretanje kiše u gorju na susnježicu, a ubrzo i na snijeg. Snijega može pasti između 10 i 30 cm, a bit će ga i u riječkom prigradu iznad 600 metara visine, dok je osjetno manja vjerojatnost da bi se mogao spustiti osjetno ispod te granice, ali je ne treba isključiti, međutim ne više od 300 metara, i to u noći na nedjelju te u prvom dijelu nedjelje.
Na preostalom području kiša uz mogućnost jačih pljuskova s grmljavinom, a može pasti mjestimice i do 100 mm oborine.
Uz sve navedeno bit će i vjetra. U početku južnih smjerova smjera koji može imati i olujne udare, a zatim bure također uz moguće olujne ili orkanske udare.
Smirivanje vremena u drugom dijelu nedjelje.


Napomena: Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE. Saznajte kako se registrirati slanjem upita na mail ili na facebook!

Referentne vijesti: NAJAVA BURNE SUBOTE

STIGLA ZIMA!

DAN NAKON

* * * * * * * * * * * * *
ZATVORENO PRAĆENJE CIKLONE, NEDJELJA 14:40

NEDJELJA 13:45
Na Kvarneru je umjereno oblačno vrijeme, prohladno i dalje vjetrovito uz jaku i olujnu buru. Oborine su nas napustile.
U 13 sati najtoplije na postajama Mali Lošinj, Cres i Rab s 10°C, slijede Opatija i Crikvenica s 9°C, Bakar, Krk i Rijeka 8°C, Senj 6°C, te Kukuljanovo 5°C.

U Gorskom kotaru i Lici je i dalje oblačno vrijeme, uz uglavnom slab snijeg. Hladno je.
Zavižan mjeri -6°C, slijede Parg, Delnice i Crni Lug s 0°C te Gospić i Otočac 1°C.

Započelo je i razvedravanje

Rijeka, Josip/RIMETEO

NEDJELJA 10:20
Visine snijega, barem one koje su dostupne, već smo napisali a sad da vidimo koliko je kiše palo u posljednja 24 sata.
Po onome što vidimo Senj prednjači sa 149 mm oborine, slijedi Zavižan sa 101, Gospić 74, Ogulin i Otočac 68, Rab 65, Krk 53, Delnice 49, Kukuljanovo 48, Bakar 47, Mali Lošinj 44 te Rijeka 34 mm oborine po metru kvadratnom.
NEDJELJA 09:40
Prvi znatiželjni i željni zimskih radosti su stigli na Platak
NEDJELJA 08:20
Prema podatcima koji su nam trenutno dostupni, Zavižan mjeri 60 cm snijega, Delnice 52, Crni Lug 51, Gospić 32 i Ogulin 22 cm.
Neslužbeno na Platku i Veloj Učki cca 40 cm, Otočac 20 cm, ali to nije provjereno.
NEDJELJA 07:50
Jutros u Lici i Gorskom kotaru je oblačno vrijeme, vjetrovito je, pada slab i umjeren snijeg, a u Lici ima i jakog snijega. Hladno je. Nešto kasnije ćemo objaviti i podatke o visinama snijega.
Zavižan mjeri -6°C, Delnice i Parg -2°C, Crni Lug -1°C, Gospić i Otočac 0°C.
Na Kvarneru je pretežno do potpuno oblačno vrijeme, još uvijek ima i slabe kiše, a u zaleđu i susnježice i snijega. Vjetrovito je, puše jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima.
Mali Lošinj mjeri 10°C, slijedi Rab sa 7°C, Bakar 6°C, Rijeka, Opatija, Cres i Crikvenica 5°C, Senj i Krk 4°C te Kukuljanovo 2°C.
Danas poslijepodne očekuje nas smirivanje vremena i slabljenje vjetra. A kad već spominjemo vjetar, brojna su ograničenja jutros u prometu i zbog vjetra i zbog snijega, tako da svakako prije nego krenete na put, provjerite kakvo je stanje na cestama na stranicama HAK-a. Mi ćemo ovdje navesti samo onaj dio koji se odnosi na vjetar.
Zbog orkanskih udara vjetra dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene zatvorena je za sav promet.
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:
-autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice,
-dionica Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Senja.
Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na:
-Jadranskoj magistrali od Bakra do Novog Vinodolskog te
-na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika.
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).
NEDJELJA 03:00
Prošli smo potezom od centra Rijeke do Viškova i situacija je sljedeća:
U centru grada očekivano pada kiša, ali već penjanjem uz Pehlin oborina prelazi u susnježicu da bi na Marinićima snijeg postao dominantniji, a na Viškovu gotovo pa pada čisti snijeg.
Temperature su posvuda u padu, većinom od 2 do 5°C na riječkom području!
NEDJELJA 01:20
Položaj ciklone

Fužine, foto: Alen Harčević

Radar

SUBOTA 21:40
Večer na Kvarneru prolazi u znaku pretežno i potpuno oblačnog vremena, osjetno je hladnije nego proteklih dana i večeri. Pada slaba kiša ali zato puše jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima.
Mali Lošinj i Rab mjere 10°C, slijede Cres i Malinska sa 7°C, Rijeka, Opatija, Krk i Crikvenica 6°C te Senj 5°C.

U Gorskom kotaru i Lici je potpuno oblačno vrijeme, hladno je uz umjeren i jak snijeg.
Zavižan mjeri -5°C, slijede Delnice i Parg s -1°C, Gospić 0°C.

Izvješće HAK-a je poduže ali prenosimo sve:
Zbog orkanskih udara vjetra dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene zatvorena je za sav promet.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:
-dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
-dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica te Kikovice i Orehovice,
-riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje te
dionica Jadranske magistrale između Novog Vinodolskog i Senja,
Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na:
-Jadranskoj magistrali od Bakra do Novog Vinodolskog te
na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, a na
Krčkom mostu za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

SUBOTA 20:40
Na ovoj karti lijepo vidim do kuda je stigao hladan zrak. Jug Jadrana još uživa u visokim temperaturama. Također na karti vidimo oborine. Kiša plava i zelena, a snijeg roza boja.

Tijekom dana pala je o obilnija količina kiše. Najviše na području Senja!

Trenutno najjače oborine vladaju i dalje na području Gorskog kotara gdje pada umjeren do jak snijeg.

Službene visine snijeg do 19h od strane DHMZ-a. Neslužbeno doznajemo da je također do 19h u Delnicama napadalo oko 30cm snijega.

Platak u 20h.

Položaj ciklone

Idila na Platku.

Snijeg pada i u zaleđu Novog Vinodolskog. Foto: Goran/ RIMETEO

Cesta prema Platku, foto: Alen Harčević

SUBOTA 13:55
Gorski kotar uz oblačno vrijeme ima umjeren pa i jak snijeg uz vjetar sjevernih smjerova. Lika također ima oblačno vrijeme ali još uvijek po većini područja kišu, mjestimice i jaku.
Jedino postaja Zavižan javlja slab snijeg i -1°C, slijede Delnice, Parg i Crni Lug s 0°C, Otočac 4°C te Gospić 5°C.

Na Kvarneru je potpuno oblačno vrijeme, uz kišu. Na sjeveru se dogodio osjetan pad temperature zraka uz umjerenu i jaku buru, dok na južnim otocima je još uvijek toplo uz južni vjetar.
Pa shodno tome Mali Lošinj i Rab mjere 15°C, slijedi Bakar i Opatija s 9°C, Krk i Cres 8°C, Rijeka i Senj 6°C, te Kukuljanovo 4°C.

HAK javlja da su zbog razmočenog snijega zimski uvjeti na:
-dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva (kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama isključuju se iz prometa na čvoru Kikovica, odnosno na odmorištu Vukova Gorica) te
DC3 Zdihovo-Rijeka
DC23 Žuta Lokva-Senj
DC42 Stubica-čvor Vrbovsko-Ljubošina
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika.
Zbog olujnog vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica te na riječkoj obilaznici između čvorova Orehovica i Škurinje, promet je dopušten samo osobnim vozilima.
Zabrana zbog vjetra za I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na:
-Krčkom mostu
-Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Senja te
-na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika.

SUBOTA 13:17
Temperature su i dalje u padu, uz prisutnost oborina. Na Kvarneru pada uglavnom kiša, u Gorskom kotaru snijeg, isto kao i u najvišim predjelima zaleđa obale.

Ravna Gora, foto: Dario Pavia

SUBOTA 11:50
Od 11,50 proglašavaju se zimski uvjeti na dionici autoceste A6 između Kikovice i Bosiljeva. Za sva je vozila obvezna zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.
U većem su dijelu zemlje kolnici mokri i skliski od kiše, a u Gorskom kotaru počeo je padati snijeg.
Na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Oštrovice i tunela Tuhobić magla smanjuje vidljivost.


SUBOTA 9:55
Zahladnjenje sve bliže Gorskom kotaru, na ogulinskom području nagli pad temperature. Postaja Mirkovica s 8°C na 2°C u samo nekoliko minuta!


SUBOTA 09:15
Na sjeverozapadu Hrvatske već je započelo pritjecanje hladnoga zraka, pa su temperature u padu. Na Sljemenu je počeo padati snijeg, a temperatura se spustila na 0°C.


SUBOTA 07:35
Na Kvarneru jutros je potpuno oblačno vrijeme i još uvijek (pre)toplo. Kiše ima, trenutno se drži sjevernog dijela, a južnije je uglavnom nema. Puše umjeren i jak vjetar južnih smjerova iako se ponegdje javlja i sjeverozapadnjak.
U 7 sati najtoplije na postajama Senj i Mali Lošinj s 18°C, slijede Krk, Rab i Malinska sa 17°C, Rijeka, Opatija i Bakar 15°C, Crikvenica 14°C, te Kukuljanovo 13°C.U Gorskom kotaru i Lici je također potpuno oblačno vrijeme i iznadprosječno toplo. Vjetar je umjeren i jak, južnih smjerova. Trenutno se kiša, mjestimice i jaka “drži” Gorskog kotara a u Lici se bilježi slaba kiša.
Otočac mjeri 13°C, slijede Gospić, Delnice i Crni Lug s 11°C, Parg 10°C i Zavižan 5°C uz jak vjetar.Iz HAK-a upozorenja na vjetar:
Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja promet je zabranjen za I. skupinu vozila: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.
Jak vjetar puše i na autocesti A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac.

U prekidu je katamaranska linija Rijeka-Rab-Novalja.

Početak stvaranja sekundarne ciklone

Fronta izgleda impresivno!

PETAK 21:30
Na Kvarneru je potpuno oblačno vrijeme, i dalje je pretoplo za doba godine, uz umjeren i jak vjetar južnih smjerova. Mjestimice može biti slabe kiše.
Senj i Cres mjere 17°C, Mali Lošinj, Rab, Krk, Opatija i Crikvenica 16°C, Rijeka 15°C te Kukuljanovo 14°C.U Lici i Gorskom kotaru također je potpuno oblačno vrijeme, uz umjeren i jak vjetar južnih smjerova. Mjestimice ima slabe kiše.
Gospić mjeri 13°C, slijede Delnice s 11°C, Parg 9°C te Zavižan 4°C.Iz HAK-a upozorenje: Jak vjetar puše na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca te Bosiljeva i Otočca. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
U prekidu je katamaranska linija Rijeka-Rab-Novalja. .

PETAK 13:30
Mjestimice ima slabe kiše ili rosulje. Vjetar je na riječkom području slab, ali prema jugu je umjeren i jak, južnih smjerova.
Iznadprosječno toplo je, pa tako Mali Lošinj mjeri 18°C, slijedi Cres sa 17°C, Rab, Senj i Krk 16°C, Bakar i Crikvenica 15°C, Rijeka i Opatija 14°C te Kukuljanovo 12°C.U Gorskom kotaru i Lici pretežno je oblačno vrijeme, mjestimice ima slabe kiše. Puše umjeren i jak vjetar južnih smjerova.
I na tom području je iznadprosječno toplo, Otočac mjeri 16°C, Gospić 13°C, Delnice 11°C, Crni Lug i Parg 10°C, te Zavižan 3°C.
Iz HAK-a obavijest da je u prekidu katamaranska linija Rijeka-Rab-Novalja.

Sličan sadržaj