Pred Europom hladan prosinac? U teoriji, da

B2pMSGBIcAAck27

Kako odmiče studeni, vrijeme se polako vraća u temperaturnu normalu, a do kraja mjeseca, prema trenutnim prognostičkim materijalima osjetit ćemo i pravi dah zime, što je i normalno jer već 1. prosinca nastupa klimatološka zima.

Stvari se za sada slažu u u prilog zimskom scenariju. Polarna ciklona je pod pritiskom anticiklone nad Sibirom (wave 1 situacija) i bit će zanimljivo pratiti kako će se situacija odigravati u stratosferi. Ali to je daleko bolje nego lani, jer prošle godine u ovo doba polarna je ciklona bila nedodirljiva, tako da se brojni analitičari slažu kako će se prošla zima teško ponoviti.

U nižim slojevima atmosfere, u zadnjoj dekadi mjeseca dobar dio Europe osjetit će i prvu konkretniju hladnoću, a podebljat će se i snježni pokrivač.

Modeli sugeriraju anticiklonalni blok nad UK i Skandinavijom, uz dotok hladnoće po prednjoj strani anticiklone iz Sibira. Sve to uz “raspoloženo” Sredozemlje tako da bi snijeg mogao svratiti i u nizine Hrvatske, ne samo u gorje.

U duhu hladnoće, mogli bi ddočekati i prosinac. Obično ne komentiramo dugoročne prognoze, ali kad nekoliko modela koji se bave istim poslom smiono najavljuju hladnoću za Europu za prosinac, ipak su vrijedni spomena.

Na naslovnici jedan hladni prodor kojeg vidi model MQI. Primjetite jezgru hladnoće u blizini Hrvatske.

Također, ako ste u nedoumici pročitajte naslov. Teorija (modeli) potvrđuje hladnoću u prosiincu. No, teorija je jedno, a praksa drugo.

Startne pozicije su više nego zadovoljavajuće. Neka igre krenu!

Sličan sadržaj