Pred nama je promjenjivo i nestabilno, te svježije vrijeme

U proteklom tjednu prevladavalo je vrlo toplo i vruće, ali i promjenjivo vrijeme. Uz obilje sunčanih sati, bilo je povremeno i umjerene pa i povećane naoblake, a lokalnih nestabilnosti bilo je uglavnom samo na kopnu. Vrijeme tijekom vikenda koji je iza nas obilježilo je prolazak fronte koja je na širem riječkom području donijela i obilnije količine kiše i to osobito u nedjelju. Osim kiše, lokalno je zabilježena i tuča.

Upravo je ta fronta bila uvertira u nešto svježije vrijeme koje je pred nama, a lokalno bi se temperatura zraka trebala spustiti i ispod prosjeka. Sljedećih tjedan dana naći ćemo se u području izjednačenog tlaka zraka odnosno oko 1013 hPa.

Po sjeveru Europe trenutno se prostire ciklonalno polje, a na zapadu Europe anticiklonalno, ta dva sustava svojim položajem i vrtnjom omogućuju spuštanje nešto hladnije zračne mase i to direktno nad centar Europe. Prilikom dolaska hladnog zraka do sjevera Alpa, s južne strane formirat će se sekundarni centar koji će nama donijeti brojne nestabilnosti, a zbog velike razlike u temperaturi moglo bi doći i do razvoja grmljavinskih pljuskova, lokalno praćenih i tučom.

Neposredno prije fronte do nas će po visini strujati pojačani južni vjetar pa kiša koja bude padala može sadržavati i čestice pijeska iz Sahare. Nakon odmicanja ciklone južnije, na red će doći greben Azorske anticiklone koji će većim dijelom prekriti zapadnu Europu, a nama osigurati pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera.

Utorak će stoga proći u nestabilnom tonu. Prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a najviše kiše pasti će u večernjim satima uz prolazak fronte, dok je lokalno može biti i tijekom dana, a pritom će pasti do 10 mm oborina. Bura će puhati do sredine dana i to najjače podno Velebita, zatim prolazno smirivanje te ponovno jačanje bure uz prolazak fronte. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 15 do 20 °C, uz obalu i na moru koji stupanj više, a u Gorskom kotaru između 10 i 15 °C. Tijekom dana na Kvarneru će se mjeriti između 25 i 30 °C, dok će u višim predjelima i u Gorskom kotaru biti od 17 do 22 °C.

Srijedu će zatim obilježiti razvedravanje i stabilizacija vremena. Još tijekom noći i osobito ujutro na Kvarneru može biti neverina, a oko podneva slijedi razvedravanje i stabilizacija na čitavom području. Vjetar do podneva u jačanju kada bi mogao doseći olujne brzine s orkanskim udarima na gotovo čitavoj obali Kvarnera stoga su izgledna i brojna upozorenja kao i problemi u prometu. Srećom vjetar će do kraja dana osjetno oslabjeti. Jutarnje temperature zraka između 14 i 19 °C, u Gorskom kotaru od 10 do 15 °C, a tijekom dana osjetno svježije, na Kvarneru od 19 do 24 °C, a u Gorskom kotaru od 13 do 18 °C.

U četvrtak promjenjivo vrijeme. Do sredine dana pretežno sunčano, a zatim poslijepodne uz povećanu naoblaku ali kiša ipak nije izgledna, a ako je i bude bit će lokalno i u malim količinama. Vjetar slab promjenjiva smjera. Jutarnje temperature zraka lokalno i ispod prosjeka za doba godine. Na Kvarneru od 8 do 13 °C, na moru do 20 °C, a u Gorskom kotaru od 5 do 10°C. Tijekom dana ugodno toplo, n Kvarneru između 22 i 27 °C, a u Gorskom kotaru 19 do 24 °C.

Atmosfera bi se do kraja tjedna trebala zadržati nestabilna, odnosno naše će se područje naći u polju blago sniženog tlaka zraka, a uz ciklonu po sjeveru Europe, mogućnost za nestabilnosti postoji. Iako je prerano govoriti o intenzitetu i količini oborina, stanje kakvo sada vide neki europski modeli govore o većoj količini kiše osobito za vikend, a mogućnost za pljuskove i grmljavinu također ima.

Nakon dugotrajnog perioda iznadprosječnih pa i rekordnih vrućina, ovaj nam tjedan donosi razdoblje osvježenja, ali i nešto veče količine oborina stoga je ovo odlična prilika za predah od vrućeg ljeta.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj

Leave a Comment