Pred nama je tjedan malo svježijeg i nestabilnijeg vremena, u noći na srijedu mogući neverini

Izvor: DHMZ

Uglavnom stabilno i vruće ljeto pratilo nas je i u prvom tjednu mjeseca srpnja, a osim kraćeg perioda vrućeg vremena, uslijedilo je i razdoblje kratkotrajnog osvježenja. U ovome tjednu očekuje nas promjenjivo vrijeme koje će sadržavati i povremene oborine, ali i ugodnije temperature, barem one noćne.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju izjednačenog tlaka zraka što znači da se ili udaljavamo ili približavamo ciklonalnom poremećaju, a u našem slučaju kao što smo već i spomenuli, slijedi nam približavanje ciklone. Ona se trenutno formira u Genovskom zaljevu potaknuta približavanjem fronte s Atlantika od ciklone koja se nalazi na sjeveru Francuske. Ta glavna ciklona je dovukla vlažan i hladniji zrak do Alpa pri čemu se uslijed toplog Sredozemnog mora stvara cirkulacija u vjetru koju nazivamo sekundarnom ciklonom kod Genove.

S druge strane na Atlantiku imamo jaku i stabilnu Azorsku anticiklonu koja pritišće (gura) svojim kretanjem prema istoku ciklonu kod sjevera Francuske u smjeru središnje Europe. Tim djelovanjem je neupitno kako će i do našeg područja stići frontalni poremećaj (koji je aktivirao sekundarnu ciklonu ) i to već od utorka.

Još je jedan sustav bitan u ovoj sinoptičkoj „mreži” , a on se nalazi na granicama Rusije. Riječ je o oslabljenoj anticikloni koja će stvarati prepreku svojim mirovanjem cikloni u središnjoj Europi koja bi se da nema te anticiklone pomicala dalje prema istoku. Zbog toga preko našeg područja neće proći „klasična” ciklona koja za sobom ostavlja buru, već će se sekundarna ciklona prelazeći preko našeg područja pomicati dalje na sjever i time će se kod nas održati jugozapadno visinsko strujanje.

Takvo strujanje nad našim područjem može biti dobro za konvektivne nestabilnosti pa i nakon fronte može doći do pojave konvektivnih nestabilnosti u obliku lokalnih pljuskova.

Ciklona koja nas je prošla spojit će se tijekom srijede s ciklonom u središnjoj Europi koja će biti onemogućena od daljnjeg pomicanja jer bi se anticiklona s Azora krenula pomicati prema Irskoj. Pri tom pomicanju, ciklona će početi slabiti zbog „sendvič” sustava dviju anticiklona jer praktički neće imati kuda za otići te zasad modeli prognoziraju da bi se iz toga trebala razvit visinska ciklona koja bi se prema kraju tjedna trebala pomicati prema našem području.

Približavanjem visinske ciklone kao što i samo ime govori, po visini struji vlažan zrak u ciklonalnom smjeru (obrnuto od kazaljke na satu) dok pri površini može strujati zrak u potpuno drugačijem smjeru što može dovesti do potencijalnog razvoja konvektivnih nestabilnosti u obliku lokalnih pljuskova ukoliko se ostali parametri poslože.

Takva ciklona iznimno je zahtjevna za računala koja na temelju podataka stvaraju prognozu koju vam zatim mi prezentiramo pa za razdoblje vikenda zasad možemo samo reći kako će biti promjenjivo vrijeme uz ugodne temperature, ali i sparine. Detaljnije ćemo o tome dodatno pisati.

Prognoza vremena

Utorak će obilježiti promjenjivo vrijeme, do popodne uz umjerenu visinsku naoblaku, a zatim popunjavanje naoblake i pristizanje fronte sa zapada. Navečer je izgledna kiša, povremeni pljusak uz grmljavinu na čitavom području, no ipak najmanje na krajnjem jugu Kvarnera. Pritom su mjestimice moguće i izraženije grmljavinske nestabilnosti praćene tučom. Puhat će jugo koje će pojačavati prema večeri na umjereno do jako, a zatim slijedi naglo okretanje vjetra na sjeveroistočnjak te malo kasnije umjeren zapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 16 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, lokalno i 35°C, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Oborine tijekom jednog sata (01-02h u srijedu; izvor: MeteoAdriatic

U srijedu još tijekom noći i do sredine dana može biti lokalnih pljuskova uz obalu i u gorju, no slabijeg intenziteta nego za vrijeme fronte. Od sredine dana slijedi potpuno razvedravanje. Puhat će umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

U srijedu će temperature biti niže. Izvor: MeteoAdriatic

Četvrtak uglavnom pretežno vedar, samo sredinom dana i popodne uz umjerenu naoblaku, a lokalno može biti i kratkotrajne kiše ili pljuska, uglavnom oko Učke i u gorju. Do sredine dana mirno, a zatim uz postepeno jačanje juga i jugozapadnjaka na umjeren. Krajem dana okretanje na sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu Rijeke koji stupanj niže dok u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, lokalno stupanj više, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Od petka ponovno uz naoblaku, sprarinu, a moguća je i kiša.

Videoprognoza

Sličan sadržaj