Pregled očekivanih meteo zbivanja u Europi do Božića

Snažna ciklona koja se trenutno nalazi kod Islanda bit će glavni činitelj vremena na zapadu Europe, ali i prema Sredozemlju, a posebno će se njen utjecaj osjećati na području Španjolske, Francuske i sjeverne Italije.
Oluja će stići tijekom ponedjeljka s olujnim vjetrom i pljuskovima, koji će prvo zahvatiti Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i sjevernu Francusku.
Jak vjetar može dovesti i do prekida u opskrbi strujom. Ciklona će u centru imati tlak niži od 932 hPa, što je po tom kriteriju ekvivalentno uraganu 4. kategorije. Nema sumnje bit će i orkanskih udara vjetra, posebno na britanskom otočju.
Tijekom utorka utjecaj ciklone širit će se južnije i istočnije. Obilna kiša zahvatit će dijelove Francuske, Nizozemske, Belgije, Španjolske i Portugala. Kako se hladna fronta bude spuštala južnije i istočnije tako će biti i vrlo snažnog vjetra, mogući su udari i preko 100 km/h.
Na sam Božić stanovništvo Španjolske, Francuske i sjeverne Italije probudit će se uz prohladno vrijeme i kišu, u Alpama će padati snijeg, a snijega bi moglo biti možda i u dijelovima Velike Britanije.

Sličan sadržaj