Preliminarna analiza kakva nam je bila zima 2017./2018. Što nas čeka u ožujku?

Snijega je ove zime bilo napretek, ponegdje čak i rekordno, kao primjerice u Delnicama, Ogulinu, Plitvičkim jezerima, za ožujak i na Puntijarci, gdje mjerenje u utorak ujutro još možda dodatno “popravi” rekord, ne samo za ožujak, nego i apsolutni. Osim tih rekorda, i nekih koji su bili najavljeni i, na žalost, ostvareni u dijelu veljači, slični se u srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka i ukupnoj mjesečnoj količini oborine nisu dogodili, barem prema preliminarnoj analizi dijela meteoroloških postaja DHMZ-a, prema kojima veljača zaslužuje ocjene uglavnom “hladna” i “normalna” za temperaturu, te za oborinu od “normalne” u primjerice Rijeci i Dubrovniku, do “vrlo kišne” u Gospiću i Zagrebu.

Nakon tjedan dana svakodnevnih, gotovo cjelodnevnih minusa, u nedjelju je temperatura zraka u većini središnje i istočne Hrvatske veći dio vidljivog dijela dana bila viša od nule. Unatoč tome, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0°C!

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0°C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka – vrlo vjerojatno – iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10°C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica već su se poduzele, a sljedećih će dana jamačno još mnogobrojnije, od kojih bi poljoprivrednici neke mogli i sami.

Ožujak – lažac” – prosječan?!

Premda su i u ožujku moguća kojekakva iznenađenja, kao i kod ove godine “maskirane veljače”, uostalom, nije bez razloga u narodu poznat i kao “ožujak – luđak“, i “ožujak – lažac”, prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. Naravno, to uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tijekom tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca.

180301veljaca.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Naslovna: DHMZ/HRT; Slika – veljača: DHMZ/HRT

Tekst: Zoran Vakula, glavni meteolorog HRT-a/HRT

Sličan sadržaj