PREMA VIKENDU NESTABILNIJE


Prolaskom frontalnog poremećaja u četvrtak poslijepodne, započela je stabilizacija vremena koja je još uvijek na snazi, a potrajat će do četvrtka, kako vidimo iz trenutnih prognostičkih materaijala.

Dani vikenda donijeli su sunčano i ugodno toplo vrijeme, a temperature su lokalno prelazile i 25°C, a primjerice tijekom subote u Hrvatskoj penjale se i blizu 30°C.
Početak tjedna donio je vrlo slično vrijeme u PGŽ s time da je tijekom utorka temperatura temperatura nešto niža, ali je i sparnije zbog izražene relativne vlažnosti zraka koja prelazi 50%, a samim time i diže osjet ugodnosti za stupanj u odnosu na izmjerenu temperaturu.
U 14h temperature u PGŽ bile su i do 25°C, dok je u Gorskom kotaru jedva dosegnula 20°C.

Srijeda će biti slična početku tjedna uz djelomice sunčano i toplo vrijeme te temperature na Kvarneru oko 25°C, a u gorju oko 20°C.
U čevrtak će se sjevernije od Hrvatske premještati plitka ciklona pa će atmosfera biti nestabilnija. Također, nad sjevernom Italijom doći će do prolaznog jačanja polja nižeg tlaka zraka. Sve to dovest će do mogućnosti lokalnih pljuskova tijekom četvrtka. U PGŽ uglavnom se to odnosi na riječko područje, a šanse za kišu postojat će u Gorskom kotaru u petak.

Kako se vidi na trenutnim prognostičkim materijalima subota bi mogla proteći u znaku sunčanog vremena uz postupan porast naoblake navečer kada lokalno može pasti malo kiše, kao uvod u oblačniju i kišovitiju nedjelju.
U nedjelju zbog jačanja utjecaja Sredozemne ciklone mogućnost lokalno izraženijih oborina, a treba reći da će poslijepodne ojačati i bura zbog prolaska hladne fronte uz pad temperature zraka.

Napomena: Promjenu u nedjelju samo smo ugrubo spomenuli jer još nije sve jasno u pogledu kretanja ovog poremećaja. Ono što je izvjesno je da će atmosfera od četvrtka biti nestabilnija. U konačnici ušli smo i u kalendarsku jesen pa je ovakvo vrijeme i razumljivo.

Grafika: DHMZ

Sličan sadržaj