SAD: ISTOK I SJEVEROZAPAD NA UDARU JAKIH OLUJA


Ova tropska sezona na Atlantiku definitivno je podbacila za sada. Vidjet ćemo što će se do kraja sezone događati, ali teško je vjerovati da će tjedni pred nama donijeti eksploziju tropske aktivnosti u Atlantiku. Atlantik miruje što se tropske aktivnosti tiče, ali ne i kad su vantropski sustavi u pitanju. Na pomolu je jedan jači.

Istočna obala mogla bi se ovog vikenda naći na udaru vrlo snažne ciklone (slika) koja se formirala zapadno od Bermude. Postoje dvije mogućnosti. Prva je da ciklona ode dirtektno na obalu donoseći obilnu kišu, poplave, jak vjetar i visoke valove, a drugi da ide paralelno uz obalu prema atlantskoj Kanadi.
Čak i da oluja ostane na moru, veliki valovi neće se moći izbjeći, na što se posebno upozorava pomorce.

Florida se isto tako nalazi na udaru obilne kiše i loših vremenskih prilika. Velika količina vlage pristiže na poluotok iz Meksičkog zaljeva pa na dijelovima ove savezne američke države postoji realn opasnost od poplava.

I konačno, na zapadu također potencijalno vrlo opasna oluja prijeti stanovništvu. Također se očekuje za vikend, a lokalno može donijeti veće količine kiše, poplave, jak vjetar, valove, a u konačnici u višim predjelima i snijeg.

Zanimljivo je istaknuti i da bi ostaci tajfuna Pabuk koji je trenutno kod Japana mogli doći sve do zapadne obale te donijeti nove pljuskove idući tjedan.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj