Preminuo meteorolog Vlatko Vukičević

vlatko
IN MEMORIAM: Vlatko Vukičević, (1957. – 2015.)

Vlatko Vukičević, dipl. ing. fizike – meteorolog prognostičar DHMZ-a, stalni dugogodišnji suradnik HRT-a, ponajviše HRA Knina i HRA Splita, preminuo je u Splitu u petak, 30. listopada, nakon kratke i teške bolesti.

Osim na Hrvatskom radiju, surađivao je i s lokalnim radijskim postajama na širem splitskom području, a gledatelji HTV-a pamte ga po povremenim prognozama za pomorce i u emisijama „Dobro jutro Hrvatska“ te u „Regionalnom dnevniku“, posljednji put 13. srpnja 2015. godine.

Kao diplomirani inženjer fizike – geofizike s meteorologijom, 1990. godine zaposlio se u Pomorskom meteorološkom centru Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Uz rad u prognostičkoj operativi, pisao je i znanstvene, stručne i popularne radove, između ostaloga i o stanju i temperaturi mora u Meteorološkom i hidrološkom biltenu DHMZ-a, ali i u tzv CC časopisima, primjerice u uglednom Meteorologische Zeitschrift-u te u Hrvatskom meteorološkom časopisu. Posljednjih se godina više bavio verifikacijom prognoza, napose primjeni Kalmanog filtera za korekciju prognoze temperature dobivene numeričkim prognostičkim modelima.

Mnogobrojnim vremenskim prognozama, te posebice upozorenjima na opasne vremenske pojave pomogao je mnogima koji su plovili Jadranom, a nekima pritom vjerojatno spasio i živote. Hvala mu!

Izvor:HRT, Zoran Vakula

Sličan sadržaj