Prognoza za PGŽ za nadolazeći produženi blagdanski vikend

Danijel Beljan@Skrad

Četvrtak je po svojim karakteristikama bio vrlo sličan dan svojim prethodnicima, kada je riječ o PGŽ.

Na Kvarneru su se mjerile službene minimalne temperature od 2 do 4°C, jasan znak da je zima unatoč anticikloni itekako prisutna i uz more.
Tijekom dana je očekivano zatoplilo uz pretežno sunčano vrijeme pa su i temperature bile iznadprosječne, izmjereno je od 12 do 14°C.

Gorski je kotar u svom većem dijelu bio svijet za sebe. Već se po jutarnjim satima dalo naslutiti što se očekuje tijekom dana, a u tim jutarnjim satima temperatura je bila u debelom minusu. U Starom Lazu motritelj je dojavio čak -15°C, a tek je malo toplije bilo u ostalim predjelima uz službeno izmjerenih -9 do -7°C. Pritom je vedrina službeno dojavljena samo s područja Crnog Luga, dok su ostali krajevi imali maglu ili naoblaku.
Danju, iza podneva sunce je ipak dobilo bitku u većem dijelu Gorskog kotara, ali Gorani nisu previše osjetili topline. Unatoč vedrini u Delnicama, u 13 h nije izmjereno više od -5°C, slično je izmjereno i u Pargu, a jedino je Crni Lug bio nešto topliji uz -1°C. Bilo je to pravo “zubato” sunce.

Inverzija je ipak malo popustila u gorju zbog približavanja poremećaja sa sjevera koji neće previše utjecati na vrijeme, osim što će u dijelom razbiti inverzni sloj koji se stvorio posebno u unutrašnjosti zemlje zbog velike hladnoće.

Koliko je inverzija izražena na kopnu Hrvatske, najbolje se vidi na primjeru sondaže Zagreb u 13h, gdje je na 884 metra nadmorske visine bilo izmjereno -8.3°C, a na nadmorskoj visini Sljemena čak 4.6°C, što je 12.9°C stupnjeva razlike u samo 150 metara!
Ni na toj visini nije prestalo zatopljenje, inverzni sloj je tek prestajao na 1800 metara visine kada je temperatura prestala rasti s rastom nadmorske visine, što se vidi i iz priloženog zapisa ispod.

Slična situacija trebala bi se nastaviti do subote. Kopno će biti pod inverznim slojem koji će podržavati hladno i tmurno vrijeme uz mogućnost oborine koja se smrzava, a u gorju će ipak postojati nešto više šanse i za sunčana razdoblja. U subotu posvuda rastu šanse za sunčana razdoblja. Nedjelja oblačnija, ali i toplija pa kopneni krajevi mogu dobiti čak i malo kiše, dok će ponedjeljak biti sunčaniji i podjednako topao.
Na Jadranu sunčano s hladnim jutrima, a tijekom dana gotovo proljetna toplina. U nedjelju više oblaka, ali bez oborina.
Na kraju valja napomenuti da bi s ovom slabom frontom kopneni krajevi izašli iz višednevne inverzne situacije koja podržava niske temperature i umjetnu zimu za trajanja anticiklone.

Detaljniju prognozu za PGŽ donosimo u nastavku.

Prognoza za PGŽ 24-26. prosinca

SUBOTA 24.12.2016.
KVARNER
Vedrije u prvom dijelu dana dok će poslijepodne doći do porasta naoblake. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 4 do 9, a dnevna od 10 do 15°C.

GORSKI KOTAR
Umjereno do pretežno oblačno. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od -5 do 0, a dnevna od 3 do 8°C.
**********************

NEDJELJA 25.12.2016.
KVARNER
Pretežno oblačno bez oborina. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od 5 do 10, a dnevna od 11 do 16°C.

GORSKI KOTAR
Pretežno oblačno. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od -2 do 3, a dnevna od 4 do 9°C.
**********************

PONEDJELJAK 26.12.2016.
KVARNER
Pretežno sunčano. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od 6 do 11, a dnevna od 11 do 16°C.

GORSKI KOTAR
Pretežno sunčano. Mogućnost jutarnje magle. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od -1 do 4, a dnevna od 6 do 11°C.

Napomena: Prognoza je izrađena na temelju dostupnih prognostičkih modela u 02 h, 23. prosinca 2016. godine i više se neće ažurirati, tj. više ne ovisi o promjeni sinoptičke situacije.

Sličan sadržaj