U Sibiru -58°C, snijeg pao u Iraku i Siriji

severe-weather.eu

I dok kod nas na vrijeme djeluje neprikosnovena anticiklona, donoseći unutrašnjosti i dijelu gorja umjetnu zimu, a Jadranu i proljetni ugođaj tijekom dana (nakon hladnih jutara), što se istočnije ide to su vremenske prilike sve zimskije.

Mi smo dio zapadnog anticiklonalnog bloka, zbog čega se hladnoća spušta istočnom Europom, a s druge strane istočna Kina ima anticiklonalni blok također, zbog čega fronte nemaju izbora već se direktno spuštati sa sjevera prema jugu Azije, stiješnjene između dvije anticiklone.
Jezgra euroazijske hladnoće zasjela je iznad zapadnog Sibira, upravo zbog djelovanja dva bloka, koji kanaliziraju svu hladnoću i spuštaju na Sibir, a zatim i na Bliski istok.

Zbog toga su temperature u zapadnom Sibiru vrlo niske. U mjestu Surgut u srijedu ujutro temperatura se spustila i do -58°C.

Ovaj se trend nastavlja veći dio prosinca s iznimnom hladnoćom od Sibira do Sirije pa čak i na Mediteranu, u Egiptu i Libiji, a već smo pisali da je u Sahari pao snijeg.

Nije samo u Sahari pao snijeg, već i na sjeveroistoku Sirije, posljednji put to se dogodilo pred 25 godina. Snijeg je pao i u Iraku.

Sličan sadržaj