(Pro)hladna jutra, stabilna srijeda i ne tako stabilan četvrtak

Foto: David Faraguna
Foto: David Faraguna

Nakon ciklone koja je djelovala na vrijeme u drugoj polovici proteklog tjedna, u prvi dio ovog tjedna ušlo se s osjetno stabilnijim vremenom, iako su pljuskovi viđeni i tijekom ponedjeljka i utorka na prostoru PGŽ, posebno u dijelu Gorskog kotara te u riječkom zaleđu na granici sa Slovenijom.

Srijeda je donijela još stabilnije i toplije vrijeme zbog čega je temperatura u Rabu i Malom Lošinju rasla i do 22°C, u Rijeci je izmjereno 20°C, a u Pargu 16°C. U Sisku je ugrijalo i do 24°C.

Ipak, nije sve tako proljetno. Posebno to nisu bila jutra gdje se temperatura u Gorskom kotaru spuštala i do nule, a ponegdje se pojavio svibanjski mraz.
Prohladno je bilo i na Kvarneru, u Rijeci su jutra bila u rasponu od 8 do 10°C, a na južnim otocima 11 do 13°C.

Portal Crometeo javlja da su niske temperature i nestabilan zrak doveli do snijega na Dinari tijekom utorka, na oko 1600 metara.

Stabilna srijeda već je prošlost. Sa zapada pristižu oblaci povezani s djelovanjem doline sa sjeverozapada Europe, koja će još ojačati ulaskom u Sredozemlje, a koja će obilježiti četvrtak. Na otvorenom moru sjevernog Jadrana, u sklopu te naoblake već ima i kiše.
U PGŽ se očekuje promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme. Kiša će mjestimice početi već od jutarnjih sati, a kako dan bude odmicao bivat će sve češća i jača a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Puhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova, a temperatura se neće bitnije mijenjati.

U petak će biti promjenjivo oblačno s kišom ili pljuskovima, a oborine će biti češće u Gorskom kotaru te duž obale, dok će na otocima pljuskovi biti mogući u prvom dijelu dana. Do kraja dana oborine će napustiti županiju, a tome će pridonijeti i umjerena do jaka bura na Kvarneru, sjeveroistočnjak u gorju. Samim time bit će i malo svježije.

Subota i nedjelja u znaku stabilnog vremena, iako se ne može u potpunosti isključiti mogućnost prolaznog pljuska.

Međutim, prave stabilizacije nema na vidiku. Već u drugom dijelu nedjelje započet će naoblačenje s kojim će iz zapadnog Sredozemlja stići i oborine koje prognostički modeli vide za ponedjeljak.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj