Proizvedeno prvo solarno gorivo na svijetu

3d421c3af7ee81634c96c727172395de

U okviru europskog istraživačkog projekta SOLAR-JET proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, priopćila je u ponedjeljak Europska komisija.

Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije.

Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode, navodi Komisija.

“Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u koristan resurs”, izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn.

EU financira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura. Započet je u lipnju 2011. u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7).

Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zuerich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC).

U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni. (HINA)