PROLJETNA SUBOTA | U Rijeci najtopliji dan godine uz 20°C


Foto: Dejan Hriljac

Drugog dana djelovanja anticiklone sa sjevera temperatura je ponovno na Jadranu imala proljetnu vrijednost, ali ujutro je bilo svježine, ponegdje kao u gorju i hladnoće uz pojavu mjestimičnog mraza.

Na Zavižanu se temperatura u subotu ujutro spustila i do -2°C. Hladno je bilo i u Gospiću uz -1°C. Daruvar je imao minimalnu temperaturu od 0°C, u Pazinu 1°C, Pargu 2°C, u Zagrebu 3°C. Minimalni termometar na riječkom aerodromu izmjerio je 6°C, u Rijeci 7°C, Rabu 9°C, Senju 10°C, Malom Lošinju 11°C, a najtopliji su bili Split s 12°C te Dubrovnik s 15°C.

Jutro je bilo bar djelomice sunčano u većem dijelu Hrvatske, ali s odmicanjem dana vremenski “putevi” su se u zemlji razišli.
Dok je Jadran uz obilje sunca proživljavao pravo proljeće uz temperaturu koja se u Rijeci popela i do 20°C, što je ujedno i najtopliji dan ove godine, dijelovi unutrašnjosti našli su se pod utjecajem visinske ciklone čiji se centar nalazio negdje na granici Hrvatske i Mađarske.

Na radarskoj animaciji lijepo je prikazana ta ciklona, oborine se vrte oko njenog centra

Zbog toga su na kontinentu temperature u 14 sati bile osjetno niže nego one na Jadranu. Prema službenom podatku DHMZ-a u Zagrebu je u 14 sati izmjereno 16°C, Osijeku 15°C, Varaždinu tek 11°C, a u Metkoviću čak 23°C.
Što se PGŽ tiče uz obilje sunca na Kvarneru se najviša dnevna temperatura popela na 20°C u Rijeci te do 19°C u Rabu i Malom Lošinju.
U Gorskom kotaru je, suncu unatoč, bilo osjetno svježije pa su temperature u 14 sati na tri mjerne postaje (Crni Lug, Parg, Delnice) bile istovjetne. Izmjereno je 13°C.

Sunce i toplina od subote manje su vjerojatni u nedjelju, jer se očekuje nešto više visoke i srednje naoblake iz Sredozemlja, naročito u poslijepodnevnim satima.

Potvrđuje to i model WRF od IstraMeta

Oni stižu kao najava pogoršanja u ponedjeljak s kojim će na riječkom području postojati mogućnost i obilne kiše. Nešto više detalja o samom događaju slijedi tijekom nedjelje.

Sličan sadržaj