Pala mjestimice obilnija kiša | Vikend će obilježiti prolazna stabilizacija, u gorju moguć mraz, a na moru mjestimična magla

Dolina s frontalnim sustavom koja je stigla sa sjeverozapada Europe, lokalno je u PGŽ donijela obilniju kišu. To se na temelju podataka DHMZ-a od 8 sati ne može vidjeti, jer je na mjerenju do 8 sati, u protekla 24 sata u Crnom Lugu izmjerena količina kiše od 26 mm, Rijeka i Mali Lošinj 15 mm, Delnice 9 mm, Rab 7 mm, Krk 6 mm, a u Pargu je palo tek 5 mm kiše.

Na automatskim postajama Pljusak mreže, od ponoći do 15 sati, bilježe se i osjetno veće količine kiše. 50 mm kiše palo je na Pehlinu, na Drenovi 35 mm, a na Cerniku 30 mm.

Od službenih postaja u ostatku Hrvatske, u 8 sati najviše kiše izmjereno je u Pagu 21 mm te u Istri 10 do 15 mm kiše.

Kako dolina odmiče na jugoistok, tako se i vrijeme postupno smiruje, a oblaci se razilaze. Dio sjevernog dijela Jadrana ima vedrinu, a za očekivati je da će do navečer vedro biti i na cijelom području, jer će ojačati i anticiklona sa sjevera Europe.

Ona će obilježiti vikend te se od petka do nedjelje očekuje stabilizacija vremena, uz svježa, u gorju i zaleđu obale hladna jutra pa ne treba isključiti niti mogućnost mraza, posebno u subotu.
Danju će temperatura znatnije porasti, ali će na moru, posebno vanjskim otocima i na otvorenom moru te uz zapadnu obalu Istre postojati mogućnost magle koja će spriječiti porast temperature.

Magla može nastati zbog djelovanja anticiklone, gdje neće biti nekog značajnijeg strujanja, a istovremeno je more još uvijek hladno, a sunce već dovoljno jako grije za stvaranje razlike u temperaturi između kopna i mora.
Tamo gdje ne bude magle, bit će bar djelomice sunčano vrijeme uz mogućnost sumaglice, a mogu se izmjeriti i prve 20-ice.

Stabilizacija će kratko trajati, jer s novim tjednom trebale bi stići i nove nestabilnosti s ciklonom iz zapadnog Sredozemlja.

Sličan sadržaj