Tijekom zime, koja je iza nas, u Delnicama je palo više od 4 metra snijega

Iako je 89 dana sa snježnim pokrivačem u Delnicama u okviru dugogodišnjeg prosjeka, maksimalna količina snijega koja je izmjerena je rekordna u povijesti mjerenja, a neuobičajena je i njegova raspodjela.

Na kraju siječnja, odnosno nakon jeseni i dva zimska mjeseca činilo se da će biti riječ o sezoni s vrlo malo snijega. Naime, do kraja siječnja u Delnicama je zabilježeno 35 dana sa snježnim pokrivačem (od čega 23 u prosincu 2017). Međutim maksimalna visina snijega, sve do kraja siječnja nije prelazila 24 cm.

Ukupno je u studenom, prosincu i siječnju palo 104 cm novog snijega (podaci o „novom snijegu“ su dobiveni zbrajanjem pozitivnih promjena visina snijega između dva susjedna dnevna mjerenja, budući da ne raspolažemo pouzdanim podacima o novo napadanom snijegu).

Osobito je „podbacio“ siječanj, središnji mjesec klimatološke zime. Zabilježena su samo tri dana sa snježnim pokrivačem, a maksimalna visina snijega u siječnju je iznosila tek 7 cm.

Veljača je sve „nadoknadila“. Nakon što je u samo jednom danu (3. veljače 2018) visina snijega dosegnula 62 cm, do kraja mjeseca je prešla i 150 cm.

Predzadnjeg dana mjeseca (27. veljače) je izmjereno 182 cm snijega što je postao novi apsolutni rekord u visini snježnog pokrivača na meteorološkoj postaji Delnice u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1981. godine (stari rekord je iznosio 175 cm iz 1984. godine).

Od sredine veljače, pa do kraja prve dekade ožujka u Delnicama je u čak 17 dana visina snježnog pokrivača prelazila 1 metar, a od toga je u 10 dana njegova visina prelazila 1,5 metara.

Ukupno je u veljači (prema ranije opisanoj metodi) u Delnicama palo 257 centimetara novog snijega, što je oko 60% ukupne količine novog snijega u cijeloj sezonu (404 cm).

Naslovna: Delnice, Aleksandar Gospić// Izvor podataka: Crometeo/Istramet

Sličan sadržaj