Proljetni val vrućine u Španjolskoj i Portugalu sve je izgledniji ovog vikenda i idućeg tjedna

Dolazi prvi toplinski val godine na Pirenejski poluotok!

Veći dio Europe bio je pod utjecajem hladne zračne mase sa sjevera, a temperature nisu bile osobito visoke niti primjerene za doba godine, a još jedan hladan val očekuje se ovog vikenda i početkom sljedećeg tjedna.

Pirenejski poluotok, s druge strane, uživat će u mnogo (ne)ugodnijem vremenu: temperature zraka u dijelovima Španjolske i Portugala vjerojatno će početkom sljedećeg tjedna znatno porasti iznad 30 °C!

Temperaturna anomalija na razini od 850 hPa će doseći +8 °C (npr. temperatura na toj visini, oko 1500 m, bit će 8 °C viša od prosjeka za ovo razdoblje) do petka, +16 °C do nedjelje i do +18 °C do ponedjeljka. Vjerojatno će se nakon toga nešto sniziti, ali bi mogle ostati vrlo visoke neko vrijeme.

Iznimno topla zračna masa, koja se proteže kroz veći dio Portugala i sjeveroistočne Španjolske, 13. svibnja

Temperature zraka na 2 metra od tla bit će znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, u zapadnim i južnim dijelovima Pirenejskog poluotoka od 10 °C do 14 °C iznad prosjeka tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna! Dnevne vrijednosti će dosegnuti i do 34-35 °C u dijelovima južne i jugozapadne Španjolske te velikom dijelu Portugala.

Vrlo je vjerojatno da će Španjolska i Portugal doživjeti prvi izraženiji val vrućine ove godine.

Sličan sadržaj