Promjena sinoptičke situacije, stiže kiša, ali hladnoće nema

Nakon nekoliko hladnih jutara i vladavine anticiklone koja podržava suho, stabilno i iznadprosječno toplo vrijeme, sinoptička situacija ponovno se mijenja.

Ne mijenja se u korist zime, već u korist promjenjivijeg i nestabilnijeg vremena. Fronte s Atlantika, povremeno dođu i do Sredozemlja, što će i sada biti slučaj.

U interakciji s toplim Sredozemljem, formiraju se plitki centri koji onda u jugozapadnoj struji u naše krajeve donose vlažan, nestabilan i iznadprosječno topao zrak.

Iako na vrijeme djeluje greben uz tlak od 1029 hPa, pogled na sinoptičku kartu upućuje na činjenicu da će se taj tlak u iduća 24 sata sniziti.
Kao što se može vidjeti na naslovnoj slici, nad zapadnom Europom dominira snažna ciklona koja u ovim trenucima Ujedinjenom Kraljevstvu donosi udare vjetra i do 200 km/h.

Njena hladna fronta već do četvrtka ujutro doći će do Španjolske i Portugala, a zatim se spustiti i do obala Afrike. Ulaskom na zapadno Sredozemlje, destabilizirat će atmosferu, a uz jugozapadno visinsko strujanje na prostor PGŽ stići će naoblaka.

Tako će tijekom četvrtka već biti oblačnije uz mogućnost slabe kiše na riječkom području i u Gorskom kotaru, možda i mjestimice i na istočnom priobalju. Na otocima se očekuje promjenjiva naoblaka, no trebalo bi proći bez kiše. Puhat će većinom vjetar južnih smjerova, a temperature biti iznad prosjeka.

U petak će se dolina iz zapadnog Sredozemlja malo približiti pa se očekuje i više kiše, posebno na riječkom području, koje zbog orografije iz ovakvih situacija i dobije najviše oborine. Drugdje će biti promjenjive naoblake, uz mogućnost kiše.

U subotu poslijepodne dolina će se raspasti pa se očekuje prema večeri i smirivanje kiše, dok bi nedjelja trebala proteći s promjenjivo oblačnim vremenom, ali bez oborina.

Kao što se može vidjeti, zimu nigdje ne spominjemo, jer je ni nema, najmanje do kraja mjeseca, dok bi kiša mogla stići upravo potkraj siječnja. A što će tada biti još je uvijek prerano govoriti. Naznake dolaska hladnijeg zraka početkom veljače su prisutne.

Sličan sadržaj